19/05/2024
Najnovije vesti
Lukavac protest seljana zbog istražnih bušotina Euro litijuma Balkan doo bor i litijum Valjevo Objektiva.rs

PROTESTI U LUKAVCU ZBOG NOVIH BUŠOTINA EURO LITIJUMA

Autor 27/04/2022

Žitelji Lukavca već drugi dan protestvuju zbog novih istražnih bušotina Euro litijum u selu. Danas su automobilima i traktorima blokirali prilaz prema dve parcele na kojima su nove bušotine radi geoloških istraživanja bora i litijuma.

Podsećamo, krajem prošle godine Viši sud u Valjevu potvrdio je odluku Osnovnog suda u Valjevu kojom je određena privremena mera i na ovom području su zabranjena primenjena geološka istraživanja kompaniji Euro lithium Balkan doo.

Prema rečima advokata, Sretena Đorđevića, specijaliste u oblasti prava zaštite životne sredine koji, na danas održanom protestu kaže da je teško zameriti pojedinim žiteljima Lukavca koji i dalje nemaju ekološku svest i nisu svesni katastrofalnih posledica toga što omogućavaju istraživanja Euro Litijumu jer time stavljaju metu na svoju i imovinu svojih komšija, pri tome naglasivši:

Čini se da jedna od te dve bušotine ipak pripada valjevsko – mioničkom basenu. Ako se to utvrdi da je tačno, onda to podrazumeva krivičnu odgovornost odgovornih lica u Euro Litijumu, i mi ćemo uraditi sve da ih strpamo u zatvor.

Istim povodom, na svom Tviter nalogu, pravnik, Savo Manojlović iz udruženja “Kreni – promeni, uz snimak blokade u Lukavcu, selu nadomak Valjeva, piše da je neophodno zakonom zabraniti istraživanje:

U Valjevu su krenule istražne bušotine za litijum. Meštani su krenuli sa blokadom puta. Ukoliko vlast želi da se smire tenzije, jedini način je usvajanje narodne inicijative o zabrani iskopavanja bora i litijuma.”

Pod sloganom “Srbiju nam trovati nećete” pokret Ekološki ustanak, na svojim stranicama društvenih mreža, objavljuje da će blokirati radove 28. aprila, od 12 sati, na putu Lajkovac – Valjevo kod prodavnice na skretanju za selo Lukavac.