24/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Međunarodna izložba grfike “Otisak ritma” početak dugoročne saradnje
FOTO-IZVOR-Studio-Trnavac-Valjevo-direktorka-Mira-u-Zemunu-galerija-Ikar-09-05-2024-prenosi-objektiva.rs-vesti-kolubarski-region-News-Serbie

Međunarodna izložba grfike “Otisak ritma” početak dugoročne saradnje

Autor 10/05/2024

U Galeriji Doma vazduhoplovsta „Ikar“ u Zemunu svečano je otvorena Međunarodna izložba grafike „Otisak ritma“. Prikazani su radovi iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“.

Reč je o autorskoj izložbi koju je priredila istoričarka umetnosti Branka Milutinović, članica Saveta Galerije „Ikar“. U okviru ove grupne izložbe predstavljene su grafike dvadeset jednog umetnika iz SAD, Švajcarske, Belorusije, Slovačke i Bugarske, koje predstavljaju segment bogate zbirke savremenog internacionalnog likovnog stvaralaštva sa kraja 20. i početka 21. veka Studija, koja broji oko 400 dela.

Na svečanosti otvaranja je naglašeno da je cilj izložbe da prikaže zemunskoj, odnosno beogradskoj publici, deo umetničkog blaga koje se nalazi u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ u Valjevu.

Vanja Đorđević, referentkinja za kulturu Galerije „Ikar“ je predočila kako je došlo do saradnje dve galerije: Mića Trnavac bio je kod nas pre godinu i po dana, otvarao je izložbu jednog mladog perspektivnog umetnika, pozvao nas je da dođemo u Valjevo i da posetimo Galeriju koja sa ponosom nosi njegovo ime. Branka Milutinović se odazvala tom pozivu i kao rezultat toga imamo ovu izvanrednu izložbu. Nadam se da je ovo početak jedne lepe i uspešne saradnje značajnih kulturnih ustanova Valjeva i Zemuna, rekla je Vanja Đorđević.

Direktorka Internacionalnog umetničkog studija Mirjana Vojić zahvalila se kolegama iz Galerije „Ikar“ na gostoprimstvu, profesionalizmu i dobroj organizaciji. Prisutne posetioce upoznala je sa istorijatom Internacionalnog studija i podacima o bogatoj kolekciji dela koju Studio baštini od osnivanja 1997. godine.

Internacionalni umetničkog studio „Radovan Trnavac Mića“ osnovao je Grad Valjevo sa idejom da kroz promociju savremene likovne umetnosti i stvaralaštva ujedno promoviše i ideju spajanja naroda i različitih kultura. Tu misiju Studio uspešno ispunjava već 27 godina. U našoj Galeriji do sada je radove izlagalo preko 500 umetnika sa svih kontinenata. Prikupljena je vrlo značajna kolekcija od oko 400 umetničkih dela, koja danas čini jednu od najznačajnijih zbirki savremenog internacionalnog likovnog stvralaštva s kraja 20. i početka 21. veka na Balkanu.

Pored ostvarene direktne kulturne saradnje sa umetnicima i umetničkim udruženjima širom sveta, Studio uspešno ostvaruje i kulturne veze sa inostranim ambasadama, ministarstvima kulture, institucijama i ustanovama. Zavidna saradnja uspostavljena je i sa brojnim galerijama i muzejima širom Srbije na razmeni izložbi i prezentaciji srpskih slikarskih velikana koji su obeležili 20. vek, naglasila je Mirjana Vojić pri tome naznačivši da veruje da će nastavak saradnje sa Galerijom „Ikar“ biti dugoročan i plodonosan.

Izložba Otisak ritma, prema rečima autorke izložbe Branke Milutinović, prikazuje širi dijapazon raznolikih grafičkih postupaka i grafičkih rukopisa sa matrica koje su korišćene prilikom štampanja otisaka. Naziv izložbe, kako je istakla, izabran je upravo zato što je grafika umetnost otiskivanja. Na izložbi ima radova u tradicionalnim grafičkim tehnikama za koje je karakteristično da se grafika otiskuje u više primeraka, gde prvi otisci imaju vrednost originala, a bitna je veština umetnikove ruke koja stvara lični pečat.

Predstavljeni umetnici imaju internacionalnu reputaciju. Njihova umetnička dela su gostovala po celom svetu od Njujorka preko Evrope do Tokija, a mnoga se nalaze u muzejima, galerijama i kolekcijama širom sveta. Više umetnika je iz Bugarske, i ti autori su uglavnom diplomirali na čuvenoj Nacionalnoj akademiji umetnosti u Sofiji. Neki od njih su tu i profesori. U organizovanju ove izložbe nesebičnu podšku i korisne sugestije dala je naša poznata umetnica Gordana Petrović, koja takođe ima niz internacionalnih priznanja za grafičku umetnost, a predavač je na Odseku grafike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Mnogi predstavljeni umetnici nisu samo ograničeni na bavljenje grafikom, istraživači su na polju fotografije, arhitekture, skulpture, slikarstva, keramoplastike. Bave se ilustracijom knjiga, grafičkim dizajnom i dizajnom stakla itd. Nadasve, oni u svojim ostvarenjima prikazuju svoj individualni pogled na stvaralaštvo i svet oko sebe, rekla je Branka Milutinović.

U muzičkom delu programa svečanosti otvaranja izložbe Otisak ritma nastupio je poznati violinista Aleksandar Štukelja.

Izložba će biti otvorena do 21. maja 2024. godine.