29/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Stiglo oko 800 zahteva za upis dece u vrtiće, zbog boljih uslova predškolci iz „Pinokia“ biće u „Palčici“
vrtic-Brdjani-FOTO-sjk-prenosi-objektiva.rs-vesti-valjevo-kolubarski-region-News-Serbie

Stiglo oko 800 zahteva za upis dece u vrtiće, zbog boljih uslova predškolci iz „Pinokia“ biće u „Palčici“

Autor 10/05/2024

Danas se završava rok za prijavljivanje dece za upis u Predškolsku ustanovu „Milica Nožica“ u Valjevu za vaspitnu 2024/25. godinu. Do podneva ukupno je stiglo oko 800 zahteva. Završetak građevinskih radova na novom objektu vrtića “Bambi” početkom juna.

Dve vaspitne grupe predškolaca iz Kreativne radionice „Pinokio“, sa svojim vaspitačima, biće premeštene u prostorije novog vrtića „Palčica“. Prema rečima Milana Radovića, direktora PU „Milica Nožica“, ovakva odluka je u korist dece. Pored ostalih pogodnosti u novim, većim radnim sobama, mališani će imati mogućnost popodnevnog odmora, odnosno spavanja nakon ručka, sve dnevne obroke iz centralne kuhinje, s obzirom da je reč o celodnevnom boravku dece. Takođe, umesto 20, u grupama će biti po 30 predškolaca. Prema Radovićevim rečima, dodatna poteškoća u saradnji je dug od 2.300.000 dinara i neizmirivanje obaveza prošle godine preuzetih reprogramom.  

Inače, otvaranjem dva nova vrtića „Mali princ“ i „Palčica“ u Brđanima, kapacitet Predškolske ustanove „Milica Nožica“ je proširen za 427 mesta.

Podsećamo, danas se završava prijavljivanje dece za upis u valjevske vrtiće za narednu vaspitnu 2024/25. godinu. Do podneva je stiglo oko 800 zahteva za upis dece u sve celodnevne programe. Nakon rada komisije, lista primljene dece biće objavljena 3. juna.  

Deca-sa-vaspitacicama-u-novim-vrticima-29-03-2024-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-za-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Pohađanje predškolskog programa je zakonski propisana obaveza. U narednoj vaspitnoj godini pripremni program pre polaska u školu pohađaju deca rođena od 1. marta 2018. do 28. februara 2019. godine. Pripremni program biće obavljan pored vrtića u Valjevu i u Osnovnim školama „Nada Purić“ i „Sestre Ilić“, kao i pri školama u selima na teritoriji Valjeva u grupama od najmanje pet predškolaca. Pohađanje programa je besplatno. Pripremne grupe biće formirane do 31. avgusta 2024. godine, a početak rada je od septembra 2024. prema utvrđenom rasporedu.

Ove 2023/24. godine predškolski program pohađa 524 predškolca na nivou Predškolske ustanove „Milica Nožica“ Valjevo.

Prema rečima Milana Radovića, građevinski radovi radi proširenja vrtića “Bambi” u Naselju oslobodioci Valjeva, prema planu biće završeni do juna, a rad vrtića u punom kapacitetu je očekivan od naredne vaspitne godine. Projekat finansira Ambasada SAD iznosom od 1.041.567 dolara. Novi objekat će biti spojen sa postojećim, planirani kapacitet je 11 vaspitnih soba za oko 250 mališana. Tehnički prijem i verifikacija novog objekta treba da budu obavljeni do oktobra.