15/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV ZLOUPOTREBE I KRIJUMČARENJA DROGE – ISPOVESTI
promocija udruženja lečenih zavisnika Reto centar Ima nade iz Beograda održano u Valjevu septembar 2021. godine FOTO Objektiva.rs Valjevo

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV ZLOUPOTREBE I KRIJUMČARENJA DROGE – ISPOVESTI

Autor 26/06/2022

Danas je 26. jun – Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge.

Samo u poslednjih pet dana ste mogli pročitati naslove “Uhapšen zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga” u Subotici, “Zaplenjeni narkotici” u Pančevu, ili “Osumnjičeni za nelegalnu trgovinu narkoticima” u Novom Sadu.

O sopstvenim iskustvima zavisnosti, razgovarali smo sa volonterima iz Reto centra “Ima nade” iz Beograda. Osobe koje žive i pružaju pomoć to rade jer su uglavnom preživeli probleme koje može prouzrokovati zavisnost od droge ili alkohola.

Igor sada ima 40 godina. Naglašava da su ga doneli u “Reto centar” i kaže: “Da se razumemo, bilo je prelomno: ili ću da nastavim da živim, ili ću umreti.

Sa 27 godina sam doveo svoj život do samog kraja. Sve sam izgubio, porodicu, prijatelje, sve. I onda su me nekako doveli u Centar, gde mi je ukazana pomoć, gde sam dobio brigu za moj život. Centar je potpuno besplatan, a ja sam bio bez para.

Tu su se pokrenule neke stvari da počnem da razmišljam o onom, od čega sam bež’o čitav život: koja je svrha i zašto da živim, zašto da ustanem ujutru i radim ceo dan?

Zašto sam odlučio da se drogiram? Pa, ne znam ni sam. Nekako u društvu pokušavaš da se istakneš po nečemu. Sad, ako nemaš novca, onda uzmeš da diluješ drogu, pa imaš i drogu i novca, pa privučeš društvo i budeš tu, pa znatiželja i sve… Budeš u fazonu, što kažu,” priča o početku problema kojih, tek kasnije, postaje svestan.

Verujem da je sam Bog napravio čudo u mom životu, to je bitno da se kaže jer nisam ja ništa odlučio. Došao sam “satran” od života. I sam Bog, preko reči, pošto je Centar hrišćanski i slušamo Jevanđelja. Preko Božje reči ja sam dobio svrhu života i odlučio zašto da živim danas.

Sada imam cilj u životu. U Centru radim kao volonter i imamo svoje aktivnosti i pomažemo ljudima koji dođu.

Na Internetu ima naš sajt www.Retocentar.com , tu imaju sve imformacije,” rezimira Igor, uz napomenu da je kontakt moguć mejlom i preko mobilnog i fiksnog telefona.

Vladimir sada ima 45 godina, iz Sremske Mitrovice je i volontira u Reto centru u Beogradu jer je tu dobio pomoć, u momentu kada mu je bila neophodna. Bio je već oženjen i imao malo dete: “Mislio sam da je tu mir. Međutim, ja ne mogu da objasnim kako sam ušao u to. Na neki način isto, da se uklopim u taj segment društva, pošto nisam znao ni za šta bolje.

Moja okolina bila je takva da sam tražio sebe, u početku u alkoholu, kasnije u drogi. U međuvremenu sam se oženio, dobio dete, i mislio sam da će moj život konačno dobiti smisao. Međutim, to je kratko trajalo.

Ponovo sam se vratio u problem i sa 31. godinom sam, bukvalno, došao do kraja. Bilo je: ili ću zavapiti za pomoći, ili će se moj život završiti.

Ja danas verujem da je Bog toliko suzio krug mogućnosti oko mog života, da je jedini način bio da ću doći u Centar. Došao sam i video ljude koji su prošli slično kao ja, a koji se sada smeju, koji su zadovoljni i žive na taj način da su doneli nadu i u moj život da i ja mogu naći smisao.

Biblija naš vodič. Slušali smo božju reč. Preko ljudi na sastancima koje imamo, Bog je donosio radost u moj život. Konačno, rodio sam se nanovo i dobio život koji je totalno drugačiji. Život je dobio potpuno drugi smisao.

Po malo, obnovio sam kontakt sa detetom, pa sa suprugom i evo već više od šest godina, ponovo sam sa svojom porodicom,” kaže Vladimir.

Pri tome napominje da je Centar neprekidno otvoren i besplatan, da ga volonteri finansiraju svojim radom u perionici, od selidbi, preuzimanjem polovnog nameštaja i garderobe, rade u stolarskoj radionici.

Prilikom promocije Reto centra u Valjevu, volonteri su, uz muzički nastup, održali igrokaz kako bi prikazali osobe različitih socijalnih stanja koje su, u nekom momentu pomislile da će svoje primarne probleme lakše savladati uz narkotike, ali su sebi stvorili nove, još veće teškoće, poruka je volontera iz Reto centra Ima nade iz Beograda.

Kako je navedeno u uvodnoj prezentaciji, “Reto-ima nade” je potpuno besplatan, hrišćanski, neprofitabilan centar. Osnovna delatnost je rehabilitacija i resocijalizacija osoba koje imaju problem sa narkomanijom i alkoholizmom. Glavni cilj rehabilitacije u centru nije samo da osoba prestane da konzumira supstance, već potpuna promena života i načina razmišljanja.

Tekst je pripremila redakcija Objektiva.rs u okviru projekta

Život socijalno osetljivih populacija stanovništva

podržanog od strane Grada Valjeva