30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Ministarka Đedović „Zahvalni smo EU na finansijskoj podršci“
Valjevo-vesti-objektiva.rs-16-05-2023-Ministarka-Djedovica-sa-predstavnicima-UN-foto-Emilija-Jovanovic-Ministarstvo-rudarstva-i-energetike

Ministarka Đedović „Zahvalni smo EU na finansijskoj podršci“

Autor 17/05/2023

EU donirala Srbiji 165 miliona evra za unapređenje energetske bezbednosti. Srbija ima razvijenu saradnju i sa UN agencijama i sa UNDP sprovodi program energetske sanacije 28 javnih objekata.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa Janom Kopmanom, generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) o procesu energetske tranzicije, reformama u energetskom sektoru i podršci Evropske unije unapređenju energetske bezbednosti Republike Srbije.

„Posvećeni smo planiranju važnih projekata u energetskom sektoru koji će se uskoro naći pred Vladom Srbije, čiji će fokus biti izgradnja novih energetskih kapaciteta i veće korišćenje OIE. U toku je izrada strateških dokumenata kojim ćemo do kraja godine definisati ciljeve u OIE, energetskoj efikasnosti i emisijama gasova i odrediti naš put u energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji. Nedavno smo usvojili izmene Zakona o korišćenju OIE kojim se omogućava uvođenje novih kapaciteta iz OIE na način koji neće ugroziti sigurnost elektroenergetskog sistema. Odlučni smo da nastavimo sa usklađivanjem pravnog okvira sa regulativnom Evropske unije u okviru Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost i da sprovedemo neophodne reforme koje su deo pregovora o pristupanju EU“, rekla je ministarka.

Đedović je istakla da se uz podršku Evropske unije realizuje izgradnja gasne interkonekcije između Niša i Dimitrovgrada koja će Srbiji omogućiti diversifikaciju izvora snabdevanja gasom i dodatne kapacitete gasa.

„Zahvalni smo Evropskoj uniji na finansijskih podršci u izgradnji nove gasne interkonekcije koju ćemo završiti na jesen i preko koje ćemo se snabdevati gasom iz Azerbejdžana, LNG terminala u Aleksandropolisu, kao i sa Srednjeg i Bliskog istoka. Takođe, u saradnji sa EU pripremamo dokumentaciju za izgradnju interkonekcije sa Severnom Makedonijom koja će omogućiti dodatne kapacitete i gasifikaciju juga Srbije.“

Đedović je rekla da je Evropska unija donirala 165 miliona evra za povećanje broja domaćinstava koji mogu da dobiju popuste na računima za električnu, toplotnu energiju i gas.

Valjevo-vesti-objektiva.rs-16-05-2023-Ministarka-Djedovica-i-predstavnik-EU-foto-Emilija-Jovanovic-Ministarstvo-rudarstva-i-energetike
Jan Kopman i ministarka Dubravka Đedović

Istakla je da više od 190.000 domaćinstava može da umanji svoje račune ako se prijave za status energetski ugroženih kupaca što je veoma važno zbog energetske krize i rasta energetskih troškova.

Jan Kopman istakao je snažnu podršku Evropske unije diversifikaciji izvora snabdevanja gasom koja je veoma važna tema za EU od početka rata u Ukrajini. Naglasio je važnost nastavka sprovođenja reformi i razdvajanja u gasnom sektoru, kao i nameru EU da region Zapadnog Balkana učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa, a kasnije i zelenog vodonika, radi smanjenja energetske neizvesnosti.

Srbija ima dobro razvijenu saradnju sa UN agencijama

Potom je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala sa zamenikom izvršnog sekretara Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE) Dmitrijem Marijašinom i stalnom koordinatorkom UN u Srbiji, Fransoaz Žakob o zajedničkim projektima u energetici.

Srbija ima dobro razvijenu saradnju sa UN agencijama, a posebno na polju energetske efikasnosti gde zajedno sa Programom za razvoj UN (UNDP) sprovodi program energetske sanacije 28 javnih objekata.

„Najjeftinija je ona energija koja se ne potroši i racionalnije korišćenje energije je cilj sprovođenja programa energetske efikasnosti. Osim unapređenja energetskog stanja 28 javnih zgrada koje implementiramo sa UNDP, do početka leta ćemo raspisati novi javni poziv za dodelu subvencija građanima kroz koji će država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave nastaviti sa sufinansiranjem radova na zameni stolarije, fasada, krovova, postavljanje solarnih panela, toplotnih pumpi u porodičnim kućama i stambenim zgradama.

Posebnu pažnju u novom programu subvencionisanja mera energetske efikasnosti ćemo posvetiti energetski ugroženim građanima, kao i opštinama koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha“, rekla je Đedović.

Ministarka je naglasila da su nedavno usvojene izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije koje obezbeđuju efikasnije sprovođenje procesa energetske tranzicije, kao i da je tokom vikenda Srbija bila deseta u Evropi po proizvodnji energije iz vetra, što nedvosmisleno pokazuje potencijal Srbije za razvoj projekata koji će omogućiti više zelene energije u energetskom sistemu Srbije.

Zamenik izvršnog sekretara UNECE u Srbiji, Dmitrij Marijašin istakao je čvrstu opredeljenost UNECE da podrže Srbiju u procesu energetske tranzicije i uputio je poziv Srbiji da se pridruži radu ekspertskih timova za definisanje najboljih načina i alata za dekarbonizaciju energetskog sektora do 2050. koji deluju pod okriljem UNECE, navedeno je u saopštenju Ministarstva i energetike.