14/07/2024
Najnovije vesti
poseta-ministarke-prosvete-Prvoj-skoli-obracanje-direktorke-Mileve-Seke-Mojic-19-06-2024-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo-News-Serbie-kolubarski-region

Ministarka prosvete posetila Prvu školu u Valjevu čiji maturanti ostvaruju izuzetne rezultate

Autor 19/06/2024

Ministarka prosvete, prof. dr Slavica Đukić Dejanović prilikom posete Prvoj školi u Valjevu, poželela je  sreću i uspeh učenicima koji danas polažu završni ispit iz matematike, naglasivši: Došla sam u ovu školu zbog toga što su prethodnih godina rezultati male mature bili iznad proseka Srbije.  

Prema rečima direktorke Prve škole, Mileve Seke Mojić 129 učenika polaže završni ispit i reč je o izuzetnoj generaciji: „Imamo 21 vukovca, podelili smo 71 diplomu „Dositej Obradović“. Zatim imamo 73 odlična učenika od 129 učenika osmog razreda i upravo zbog toga nam je drago što je ministarka izabrala našu školu.“

Ministarka prosvete, profesor dr Slavica Đukić Dejanović prilikom obraćanja medijima je podsetila da završni ispit polaže 67 430 učenika na kraju osnovne škole, rekavši:

„Nadam se da će i današnji dan proteći bez ikakvih problema i poteškoća i u proceduri sprovođenja ispita.

Došla sam u ovu školu zbog toga što su prethodnih godina rezultati male mature bili iznad proseka Srbije. Sada, kad sam razgovarala sa decom kako su juče uradili srpski jezik, najveći broj njih je rekao: Jeste bilo ozbiljno, ali uradio sam jako dobro. Devojčice obično priznaju da imaju malu tremu, dečaci obično tvrde da je nemaju. Mislim da je svi, po malo, imaju, da je danas značajno manja i da će manje uticati na njihova postignuća u izradi zadataka. Bitno je i za roditelje i za decu da znaju da smo svi mi uz njih i da ćemo poštovati njihovo znanje. Kada rezultati budu stigli, 25. juna kada budu definitivno objavljeni, mislim da će najveći broj dece koju sam danas videla biti jako srećno i da će uspeti da upišu onu srednju školu koju žele. Naravno, to sam im i poželela“, rekla je ministarka prosvete, prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Pri tome, odgovarajući na pitanja novinara je pojasnila da funkcionišu 33 skrining centra, prilikom pregledanja testova tajnost je zagarantovana. Ministarka prosvete je pri tome navela da je u jednoj osnovnoj školi starija osoba, koja je trebala da nadgled izradu, pokušala da fotografiše test, ali je to sprečeno i osoba udaljena iz škole: “Naravno, najoštrije osuđujem takav stav onoga ko treba da vodi računa o proceduri”, zaključila je ministarka prosvete, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, prilikom posete malih maturanata u Prvoj osnovnoj u Valjevu.

Pored ministarke prosvete, Prvu školu u Valjevu su posetili pomoćnik ministra Milan Pašić, načelnica Školske uprave Kolubarsko -mačvanskog okruga dr Zorica Jocić i gradonačelnik, Lazar Gojković.

Podsećamo, učenici su juče radili završni ispit iz srpskog jezika, dok danas rešavaju matematiku. Sutra, 20. juna, polažu test iz predmeta po izboru. Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs)  imati  u subotu 22. juna, tada mogu da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita. Listu opredeljenja za upis u srednju školu, tzv. lista želja, mogu podneti neposredno u školi, kao i putem portala Moja srednja škola u sredu i četvrtak, 26. i 27. juna, dok će konačna lista biti objavljena 29. juna. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula 2024. godine. Iz Ministarstva prosvete podsećaju da je upis u srednje škole moguće obaviti potpuno elektronskim putem preko portala Moja srednja škola, od 2. do 6. jula.