28/02/2024
Najnovije vesti
Badnje-vece-vatromet-kod-Sabornog-Hrama-Vaskrsenja-Hristovog-06-01-2023-foto-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva

MIR BOŽJI – HRISTOS SE RODI!

Autor 07/01/2023

Nakon Badnje večeri, poslednjeg dana Velikog posta, perioda kada se čiste i duša i telo i valja činiti dobra dela, uzdržavati se od loših misli i želja nastupa najsvečaniji među svim praznicima Božić. SPC i vernici ga praznuju tri dana, 7, 8. i 9. januara.

Božić je prvenstveno praznik dece jer je, prema crkvenom učenju, na taj dan rođeno najsvetije dete u istoriji ljudskog roda.

Turistička organizacija Valjevo Turistička organizacija Valjevo, uz podršku Grada Valjeva, u saradnji sa Hramom Vaskrsenja Hristovog, održali su manifestaciju Božićno seoce. Uz “Božićni bazar” protkana je narodnom tradiciom i kulturno – umetničkim i duhovnim programima, kaže direktorka Turističke organizacije Valjevo, Ana Marković.

“S obzirom da nastavljamo tradiciju organizacije “Božićnog seoceta koje je u čast najsrećnijeg hrišćanskog praznika rođenja Isusa Hrista, ovde na prelepom platou Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog, dva dana, od 5. do 7. januara organizujemo manifestaciju koja, pre svega, ulepšava božićne praznike i da našim sugrađanima i vernicima budu dostupni različiti programi koje nosi ova manifestacija. Pored bogosluženja održani su programi kao što je pozorišna predstava, nastup folklorista, horova i nadarenih učenika.

Takođe, veoma je važno da ovde imamo veliki broj domaćina i kreativaca koji predstavljaju svoje proizvode koji su u duhu praznika. Ovde možemo naći sve neophodno i sve je lepo aranžirano i prigodno za proslavu Božića.

Ove godine smo pripremili veći broj programa jer manifestacija iskazuje tendenciju rasta jer je sve više naših sugrađana i posetilaca koji dolaze. Ovako veliki praznik i zaslužuje da sve radujemo i svi programi koji donose radost, treba da budu prikazani.

Drago mi je da deca imaju mogućnost da ovde ispred SabornogHrama predstave svoje rezultate, sve urađeno tokom godine.

Saborni-hram-2021-paljenje-badnjaka-foto-Dragan-Krunic

Takođe, zahvaljujem se Eparhiji Valjevskoj koja ima odličnu saradnju sa nama i, uz podršku grada Valjeva, smatram da će ova manifestacija imati samo svoj razvojni put”, naglašava Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo koja je i ove godine inicirala održavanje Božićnog bazara pod okriljem manifestacije Božićno seoce.

Raznovrsnim programima su ispunjeni protekli dani, pozorišnom predstavom za decu, nastupom učenika valjevske Muzičke škole i folklornog ansambla CZNTK Abrašević, Dečjeg hora Sabornog hrama, Kamernog hora Emanuil i nedavno osnovane valjevske grupe Poliptih čijim je izvođenjem obrada izvornih i starih narodnih pesama krunisano ovogodišnje Božićno seoce, uz paljenje badnjaka, vatromet i Svete Liturgije u Hramovima u Valjevu i okolini.

Manifestacija “Božićno seoce” je priređena uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva, Episkopa Valjevskog, Gospodina Isihija.

Valjevci su najsvečaniji hrišćanski praznik dočekali moletveno, na Sveti Liturgijama uz pričest u valjevskim hramovima. U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu ponoćnu Liturgiju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski, Gospodin Isihije, uz sasluživanje protonamesnika, Filipa Jakovljevića, arhijerejskog namesnika drugog valjevskog protonamesnika, Saše Maksimovića i više sveštenoslužitelja.

Vladika-valjevski-Isihije-na-Badne-vece-manifestacija-Bozicno-seoce-foto-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-iz-Valjeva.

Svoju čestitku povodom Božića, Vladika Isihije oslanja na poruku patrijarha, pri tome svima poželevši da dele međusobnu pažnju i saosećajnost ostvarujući zajednicu sa Bogomladencem Isusom Hristom.

“Ljubav je ono što treba da nas označava, ono što treba da nas vodi kroz život i bude smisao i cilj našeg života u ovom svetu,” poručio je Vladika Isihije.

Pozdrav, počev od Božića, glasi: “Hristos se rodi” i otpozdrav: “Vaistinu se rodi” i narod se tako međusobno javlja sve do Bogojavljenja.

Važan običaj je pečenje božićne pogače – česnice u koju domaćica stavlja novčić, zlatnik ili srebrnjak, dok mesi testo, dok je u Vojvodini česnica slatka pita od oraha prelivena medom. Prema našoj tradiciji, česnicu lome ukućani. Veruje se da ko nađe novčić, biće srećan cele godine. Kada završe lomljenje česnice, ukućani međusobno čestitaju praznik i sedaju za trpezu.

Pečenica je tradicionalni običaj, verovatno da potiče iz period mnogoboštva, odnosi se na žrtvoprinošenje. Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer prija posle Božićnog posta koji traje šest nedelja.

Božićno seoce na Badnje veče 2023. godine ispred Hrama vaskrsenja Hristovog u Valjevu

Badnjak je mlada hrastova ili cerova grana koja se na Badnji dan unosi u dom, uz slamu i pečenicu. Predstavlja drvo koje su pastiri doneli kako bi pravedni Josif založio vatru u hladnoj pećini kada je Hrist rođen. Domaćin unosi badnjak, dok ga dočekuje domaćica sa decom, po podu prostiru slamu čime je simbolizovana slama na kojoj je rođen Isus.

Sada, u urbanim sredinama, badnjak sa slamom biva mali dekorativni buket koji ukućani dodatno mogu ukrasiti slatkišima i voćem, kao prigodan način obeležavanja praznika u savremenom dobu kada veliku pažnju treba posvetiti očuvanju šumskog fonda i, na svaki način doprinositi smanjenju aerozagađenja, posebno u gradskim sredinama gde je taj problem izražen.

Izuzetnu radost na Božić predstavlja običaj dolaska “položajnika” osobe koja unosi radost u dom i simoliše dolazak mudraca na poklonjenje tek rođenom Hristu. U novije vreme to je dogovoreni prvi gost koji dolazi na Božićno jutro. Svečano pozdravlja ukućane i u šporetu ili kaminu grančicom badnjaka prodžara drva u vatri uz zdravicu:

“Koliko varnica – toliko srećica, koliko varnica – toliko parica (novca), koliko varnica toliko u toru ovaca, koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca, koliko varnica, toliko gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj”.

Domaćica potom posluži položajnika i daruje ga prikladnim poklonom. Prema narodnom verovanju, ako varnice iz badnjaka iskaču same, iako niko ne džara po vatri, najavljuju da će te godine biti dosta meda.

Uz radost proslave rođenja Bogomladenca, da današnji praznik i ova godina donesu sreću, zdravlje i blagodati na svim poljima uz bezbrižne praznike,
Mir Božji – Hristos se rodi!