19/04/2024
Najnovije vesti
Drugo-bijenale-fantastike-Moderna-galerija-Valjevo-dr-Oliver-Tomic-Marija-Djuric-FoTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Moderna galerija Valjevo – otvorena izložba Drugo bijenale fantastike

Autor 02/12/2023

U Modernoj galeriji Valjevo otvorena je izložba „Drugo bijenale fantastike”. Tom prilikom dr Oliver Tomić je rekao da je izložbi Bijenala fantastike mesto upravo ovde: Ljubino zaveštanje prosto je nalagalo da se ustanovi ovaj običaj na osnovama tradicije fantastike, lokalne i univerzalne.

Fondacija Mihajlović – Feniks osnovala je Bijenale fantastike 2021. radi podsticaja umetnosti nadrealnog, metafizičkog i simboličkog slikarstva. Selekciju radova je obavio žiri: akademki slikar Željko Đurović, akademska umetnica dr um. Snežana Petrović i glumac, istoričar umetnosti dr Oliver Tomić, koji je izložbu proglasio otvorenom.

“Pre skoro četiri decenije, bio sam na trećoj godini studija Istorije umetnosti kada se dogodilo nešto čiji značaj tada nisam baš shvatao: osnovana je Moderna galerija Valjevo.

Grad koji je, kao i mnogi drugi u Srbiji, plutao i bludeo po površini kulture, usdirio se i utemeljio u likovnoj umetnosti zaslugom, pre svega, svog najslavnijeg stvaraoca, Ljube Popovića. Fantastični svet koji je izgradio na svojim slikama tamo daleko, u tuđini, ovde ima i svoj izvor i svoje ušće, konačno odredište.

Zato je izložbi Bijenala fantastike, i Prvog i Drugog, mesto upravo ovde. Ljubino zaveštanje prosto je nalagalo da se ustanovi ovaj običaj na osnovama tradicije fantastike, lokalne i univerzalne.

To su sasvim dobro razumeli rukovodioci Fondacije Mihajlović-Fenkis, Mića i Mijat, otac i sin, a štedro prihvatila Moderna galerija Valjevo pod vođstvom Maje Đurić. Njima treba da zahvalimo što smo danas tu da gledamo svu ovu lepotu, a oni su, ne sumnjam, zahvalni svima prisutnima – na prisustvu. Jer, bez stručnjaka se može (nekad je i bolje), ali bez patrona i kolekcionara nema umetnosti, bez institucije nema izložbe, a konačni cilj je publika – poklonici i obožavaoci.

Ovo je Drugo Bijenale fantastike i sada se lakše diše, opuštenije uživa u delima, koja se zato posmatraju sa većom pažnjom. Jer, kada osnujete Bijenale, vi se nadate da će ono opravdati svoje ime, da će ga za dve godine biti opet (to je kao kada Đokoviću pre finala izvezu broj 24 na trenerci) – za to treba i vere i smelosti. Pa i Galerija, prihvatajući takvu izložbu, izražava svoju nadu da ćemo se za dve godine opet sresti istim povodom. Zato se može reći da se Bijenale sada osovilo i na drugu nogu, te da stabilno stoji.

Sve to se odrazilo i na broj i na kvalitet prispelih radova i na rad žirija (Željko Đurović, Snežana Petrović i ja), odnosno na način selekcije, a iz svega toga proizlazi i izložba na najvišem nivou. Ne sumnjam da bismo sa ovakvim timom imali i sjajno Bijenale apstrakcije, ali… mislim… svaka čast apstrakciji… no, ispričaću vam jednu kratku istinitu priču iz SAD.

Pred skulpturom Ljube Popovića u Modernoj galeriji Valjevo (video) – pročitajte OVDE

Došli neki protestantski pastori u pravoslavnu crkvu i počeli da zapitkuju sveštenika za svaku stvar koju su videli u hramu (kod tih protestanata nema ničega, beli zidovi, klupe i propovedaonica): a zašto sveće, te zašto kandila, čemu oltarska pregrada, freske i ikone? A sveštenik ih sasluša, pa im reče: „Mogao bih danima da vam objašnjavam sve to pojedinačno, ali možda je najbolji odgovor ovaj: deci se to sviđa.“ E, tako! Nama se, izgleda, sviđa fantastika.

Ali stvarno, šta je fantastiika koju vidimo na zidovima oko nas? Je li mašta, jesu li vizije? Nisu li snovi ili halucinacije? Ko zna?

Možda je na ovom mestu najbolje citirati baš Ljubu Popovića: „Ja obično stavim belo platno i onda se danima nervozno šetam po ateljeu i ne znam odakle da počnem. Prema tome, odakle sad to stiže? Naravno, to je pitanje koje vas zanima. Moram da vam kažem da ni ja ne znam odakle stiže. To su neke tajne koje nosi ljudsko biće, tajne koje su sakrivene u čoveku i koje su neka vrsta akumulacije.“

I evo nas ispred takvih tajni, koje su rasprostrte po zidovima Moderne galerije, ali koje će svaki posetilac za sebe posebno morati da otkriva”, zaključuje istoričar umetnosti dr Oliver Tomić prilikom otvaranja izložbe Drugo bijenale fantastike u Modernoj galeriji Valjevo.

Valjevski hram fantastike prepoznaje značaj ovakvih projekata, negujući nastojanja predstavljanja fenomena savremene umetnosti i istraživanja realizma u likovnom stvaralaštvu, tako da su prikazana dela 29 likovnih stvaralaca različitog izraza. Izložba Bijenale fantastike u Modernoj galeriji Valjevo traje do 15. januara 2024. godine.