17/04/2024
Najnovije vesti
Raspevana-izlozba-o-ljubavi-i-jednakosti-FOTO-Valjevska-gimnazija-Nasi-snovi-prenosi-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

“Naši snovi” i Valjevska gimnazija obeležili Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Autor 03/12/2023

Povodom obeležavanja 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, članovi udruženja “Naši snovi” i učenici Valjevske gimnazije su održali zajednički program “Raspevana izložba o ljubavi i jednakosti” uz prodajnu izložbu rukotvorina.

Prema rečima Milice Zdravković Žunjić, defektologa u udruženju “Naši snovi” za rad sa decom i odraslim osobama sa invaliditetom, priređena je prodajna izložba rukotvorina koje stvaraju štićenici. Ovom prilikom, uz prezentaciju rada udruženja sa učenicima Valjevske gimnazije izveli su  i zajednički muzičko – scenski nastup. U dnevnom boravku udruženja “Naši snovi” radnim danima se okuplja oko 30 članova, uzrasta od 15 do 42 godine starosti gde realizuju brojne aktivnosti sa stručnim radnicima, sa tri defektologa, radnim instruktorom i višim fizioterapeutom.

Udruženju Naši snovi odobren projekat Rana intervencija za decu sa teškoćama u razvoju – pročitajte OVDE

Dnevni boravak udruženja “Naši snovi” prepoznat je kao izuzetno prijatno okruženje za rad i druženje, tako da učenici Valjevske gimnazije često odlaze u posete, napominje diplomirani psiholog, Gordana Avramović, dugogodišnji ugledan školski stručni saradnik.

Valjevska gimnazija i “Naši snovi” sarađuju više godina. Vrlo često učenici odlaze u Dnevni boravak jer je jedan od razloga i u profesionalnoj orijentaciji za naše učenike koji žele da upišu defektologiju, psihologiju, ili socijalni rad. To je lep, praktičan način da se upoznaju sa poslom i obično je to organizovano kroz zajedničke radionice. Ali, taj primarni cilj vrlo brzo biva prevaziđen kada se međusobno upoznaju i povežu, ta saradnja se nastavlja. Takođe, profesorke biologije deo nastave realizuju u saradnji sa Dnevnim boravkom “Naši snovi”.

Tokom manifestacije Dečja nedelja smo održali zajedničku izložbu likovnih radova učenika Valjevske gimnazije i polaznika Dnevnog boravka. Bilo je veoma lepo, i dodaje da su se uključili i profesori muzičke kulture i članovi hora i muzičke sekcije, tako da je priređen upečatljiv  program.

Nošena saosećanjem valjevskih gimnazijalaca i motivacijom da volontiraju i pomažu, iz pomenutog programa je proistekla ideja i za zajedničkim scenskim nastupom, čemu su se radovali svi učesnici.

To je možda i primarna dobit jer učenici, kroz kontakt sa polaznicima, razvijaju svoju humanost, solidarnost, epmatiju, mnogi od njih pojačaju svoja profesionalna intresovanja, posebno ona koja se odnose na emotivni deo, zaključuje Gordana Avramović, diplomirani psiholog, naglasivši da dvoje darovitih učenika Valjevske gimnazije ove godine pohađaju prvi razred prema prilagođenom nastavnom planu i programu (IOP) i da je mogućnost pohađanja škole veoma dragocena za osobe sa invaliditetom.

Zajednički program “Raspevana izložba o ljubavi i jednakosti” ovog puta je održan u petak, 1. decembra, povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Bilo je očigledno da su uživali svi učesnici, kao i publika.

Proslavljene 153 godine Valjevske gimnazije i 84. rođendan Matije Bećkovića – pročitajte OVDE

Ujedinjene nacije Međunarodni dan osoba sa invaliditetom promovišu od 1992. godine radi razumevanja pitanja invalidnosti, kao i radi sveobuhvatne podrške ostvarivanja prava na dostojanstven život osoba sa invaliditetom.

Tekst je pripremila redakcija Objektiva.rs u okviru projekta

Život socijalno osetljivih populacija stanovništva 2

podržanog od strane Grada Valjeva u 2023. godini.