19/05/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Sveti-Vladika-Nikolaj-litija-kivot-24.-maj-2023.-na-20-godina-od-kanonizacije-na-Vracaru

Mošti Svetog vladike Nikolaja litijski i molitveno ispraćene u Beograd

Autor 24/05/2023

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog litijski su iz manastira u Leliću i iz Valjeva, Crkve Pokrova Presvete Bogorodice i Sabornog Hrama Vaskrsenja Hristovog, ispraćene u Beograd.

Kivot sa svetim moštima iz vladikinog počivališta, manastira u Leliću, krenuo je put Valjeva, u najstariji hram u gradu, Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice. Litija je počela tačno u 13 sati i 30 minuta, u pratnji monaštva i sveštenstva Eparhije valjevske, pripadnika Vojske Srbije i MUP-a Policijske uprave Valjevo, brojnih mladih iz kulturno umetničkih ansambala i velikog broja građana i vernika, gradonačelnika Valjeva i načelnika Kolubarskog upravnog okruga. Kivot je prenet u Hram Vaskrsenja Gospodnjeg, drugi po veličini na ovim prostorima, iza beogradskog Hrama Svetog Save. Episkop valjevski Gospodin Isihije je služio akatist Svetom Vladiki Nikolaju, potom pročitao molitvu za umnoženje ljubavi.

Lelićki Zlatoust – vladika Nikolaj je 24. maja 2003. godine u Hramu Svetog Save u Beogradu pribrojan svetima u kalendaru SPC.

Prenos kivota sa moštima Svetog vladike Nikolaja iz Valjeva u Beograd, pored ispraćaja i litijske pratnje prihvatili su pripadnici Vojske Srbije, povodom desetogodišnjice od ponovnog uvođenja verske službe. U pratnji su bili i državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Nemanja Starović, šef Kabineta ministra odbrane, brigadni general, Goran Momčilović i načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba, brigadni general, Savo Iriškić.

Valjevo-vesti-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-litija-Sveti-vladika-Nikolaj-24.-maj-2023.-na-20-godina-od-kanonizacije
Kivot Svetog Vladike Nikolaja litijski 24. maja 2023. iz Valjeva prenet u Beograd

Obeležavanje slave grada Beograda počelo je dočekom Svetog vladike Nikolaja u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu kako bi 25. maja predvodio tradicionalnu Spasovdansku litiju. Potom će kivot Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog narednih nekoliko dana biti u Sabornom Hramu Svetog Save na Vračaru.