25/05/2024
Najnovije vesti
Vesti-Valjevo-Objektiva.rs-litija-Vladika-Nikolaj-24.maj-Hram-Pokrova-Presvete-Bogorodice-do-Hrama-Vaskrsenja-Hristovog

Litija sa moštima Svetog vladike Nikolaja i bogosluženje u Krčmaru na letnjeg Svetog Nikolu

Autor 21/05/2023

U sredu, 24. maja, kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja biće litijski prenet iz Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Hram Vaskrsenja Hristovog.

Eparhija valjevska tim povodom poziva vernike u Hram Pokrova Presvete Bogorodice, u sredu, 24. maja, gde od 13 sati i 30 minuta, počinje formiranje litije, koju će predvoditi Episkop valjevski, Isihije. Litija, sa moštima Svetog vladike Nikolaja, kretaće se centralnim gradskim ulicama, do Hrama Vaskrsenja Hristovog. Tu će biti služen Akatist Svetom Vladici Nikolaju.

Iz Hrama Vaskrsenja Hristovog mošti će biti prenete u beogradski Vaznesenjski Hram, a potom takođe litijski do Hrama Svetog Save na Vračaru.

Prethodno, u ponedeljak, 22. maja, bogosluženjima u valjevskim hramovima biće obeležen praznik Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja, u narodu poznat kao letnji Sveti Nikola, koji proslavlja više crkava u eparhiji.

U ponedeljak, od 9 sati, episkop valjevski Isihije služiće Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Hramu posvećenom ovom prazniku u Krčmaru, jednom od najstarijih u Eparhiji. Prvi pisani trag o tom hramu datira iz 1726. godine, a živopisao ga je Petar Nikolajević Moler.