19/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • UGROŽENO VODOSNABDEVANJE STANOVNIKA U MIONICI I 10 OKOLNIH SELA
kzn-prof-Milos-Narodna-stranka-i-Carapic-iz-Mionice-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo-

UGROŽENO VODOSNABDEVANJE STANOVNIKA U MIONICI I 10 OKOLNIH SELA

Autor 17/07/2022

Gradski odbor Narodne stranke u Valjevu priredio je konferenciju za novinare kako bi odbornik u Opštini Mionica, Vladimir Čarapić iz Udruženja “Slobodni građani Mionice” dobio mogućnost da javnosti predoči problem koji sve više brine žitelje mioničkog kraja – istražne radnje na Petrovića brdu – vodozahvatu Paštrić.

Kako navodi Čarapić, zbog eksploatacije kamena brdo Kamalj je već sravnjeno sa zemljom, a istražne radnje i bušenja sada su preneta preko puta, na Petrovića brdo, odakle stiže 55 odsto vode za mionički kraj.

U Mionici je iskrsao veliki ekološki problem. Pojavile su se nepoznate mašine koje su krenule istražne radnje na Petrovića brdu, preko puta nekadašnjeg brda Kamalj, na putu od Mionice, preko Struganika ka Ravnoj Gori. To je nekada bilo najveće brdo u tom delu Mionice. Međutim, posle otkrivanja majdana i eksploatacije kamena, to brdo je sravnjeno sa zemljom.

Firma koja se bavi eksploatacijom kamena je CLC. U međuvremenu, pošto se tu rezerve kamena privode kraju, oni očigledno pokušavaju da nađu nalazište na nekom drugom mestu.

Mi ne tvrdimo da istražne radnje radi CLC. Međutim, sve ukazuje na to. Pošto se Petrovića brdo nalazi u neposrednoj blizini sadašnjeg majdana, mi se plašimo da oni planiraju da tu krenu sa novom eksploatacijom kamena.

Šta je tu problem? Najveći problem je taj što je Petrovića brdo u zaštićenoj sanitarnoj zoni vodoizvorišta, tzv. vodoizvorište Paštrić.

To brdo je, praktično, čuvar vodoizvorišta. Sva voda, odnosno 55% zaliha vode koje Mionica koristi se sliva niz Petrovića brdo. Praktično celo brdo je pod vodom koja se čuva u obližnjim bunarima u podnožju brda, odakle se snabdeva Mionica i sigurno još 10 sela pored Mionice.

Godine 2016. Rudarsko geološki fakultet je napravio opsežan elaborat i oni su ocrtali koja je zaštićena zona koja ne sme da se dira, niti išta sme da se radi u toj zoni, zato što pripada vodoizvorištu. Upravo, Petrovića brdo se nalazi u toj zaštićenoj zoni,” pojašnjava Čarapić, i dodaje:

“Što je vrlo čudno da samo četiri godine kasnije Opština MIonica, dakle 2020. godine, zahteva novi elaborat koji pravi firma “Gea Water Work” koja je osnovana tek 2010. godine što nam ukazuje da nema reference kao Rudarsko geološki institut.

Ja ovde imam mapu koja pokazuje kakvo je sanitarno – zaštitno izvorište koje je napravio Rudarsko geološki fakultet, a kakva je mapa koju je napravila filma “Gea Water Work”. Oni su prepisali sve tačke, samo su izostavili to Petrovića brdo iz zaštitne zone,” kaže Čarapić, odbornik u Opštini Mionica.

“O čemu se radi? Dakle, naručen je elaborad da namesti kote i da izostavi Petrovića brdo iz zaštitne zone, da bi se mogao pretvoriti u novi majdan.

Ako mi dozvolimo da počne eksploatacija kamena na Petrovića brdu, Mionica će ostati i bez to malo vode koja nam dolazi sa tog brda,” rezimira odbornik u Opštini Mionica, Vladimir Čarapić iz Udruženja “Slobodni građani Mionice” pri tome naglasivši da pamte veoma teško stanje u pogledu vodosnabdevanja.

“Ako izvorište Petrovića brdo – presuši, ili dođe do zagađenja tog izvorišta, mislim da će Mionica potpuno ostati bez vode.”

Čarapić navodi da je više puta postavljao odborničko pitanje, ali je ostajao bez odgovora. Kaže da su žitelji takođe tražili odgovore, ali bez efekta: “Sve se prebacuje sa jednih na druge. Pozvali smo i inspekcijske i republičke organe, ali odgovora još uvek nema. Mi smo pozivali i policiju, oni su izašli i napravili zapsinik. Mašina koja kopa, prvi put kad smo izašli na teren, imala je tablice. Onda su tablice skinuli,” kaže Čarapić.

“Ključna stvar je dobiti novi elaborat da ga stručnoj javnosti, odnosno profesorima sa Rudarsko geološkog fakulteta, pokažemo, da oni sa stručne strane dokažu da novi elaborat nije smeo da izuzme Petrovića brdo iz zaštitne zone vodoizvorišta – o tome se radi,” navodi Čarapić da je sigurno deset ljudi u pisanoj formi zatražilo odgovore, ali ih nisu dobili uz nemušta obrazloženja da je elaborat nestao.

Parcele na kojima traju istražne radnje su u privatnom vlasništvu i, Čarapić navodi da su vlasnici dozolili istraživanja uz naknadu. Nezvanično su saznali da su istražitelji, na dubini od 50 – 60 metara, došli do vode. Prema zakonu, istražitelji bi morali da obaveste nadležne inspekcije da su naišli na vodu i da bušotinu zatvore, vrativši je u prvobitno stanje, potom da obustave sve radove.

Čarapić navodi da je grupa ozbiljnih građana, zbog ovog problema, osnovala prvo mioničko ekološko udruženje “Ne damo vode Mionice”.

Dodaje da na Petrovića brdu za sada rade istražne radnje, međutim: “Ukoliko dođe do toga da tu otvore majdan, moraćemo nešto da preduzmemo. Ideja je da iskoristimo sva pravna sredstva. Sada slede krivične prijave za sve one koji ne žele da nam odgovore. Na kraju, nadamo se, sudskoj zabrani daljih istraživanja. Ako to ne urodi plodom, moraćemo da okupimo meštane, da okupimo prijateljska udruženja i da krenemo u blokadu radova. To je poslednje što nam preostaje.

Prema njegovim rečima, nedavno oformljeno ekološko udruženje je, početkom sedmice, reagovalo jer je došlo do trovanja ribe u Ribnici, u koju se, pojašnjava Čarapić, u centru varoši između dva mosta, izlila bela penušava tečnost. Jedino je reagovala inspektorka vodoprivrede, a to je već drugi pomor ribe na Ribnici za 20 dana, pored ostalog rekao je na konferenciji za novinare odbornik u Opštini Mionica, Vladimir Čarapić iz Udruženja “Slobodni građani Mionice”.