25/05/2024
Najnovije vesti
21.-mart-Svetski-dan-osoba-sa-Daunovim-sindromom-obelezen-u-Dnevnom-boravku-Nasi-snovi-u-Popuckama-prenosi-Objektiva.rs-iz-Valjeva.

„NAŠI SNOVI“ OBELEŽILI SVETSKI DAN POSVEĆEN OSOBAMA SA DAUNOVIM SINDROMOM

Autor 25/03/2023

U Dnevnom boravku za decu i odrasle sa posebnim potrebama u Popučkama, 21. marta je obeležen Dan osoba sa Daunovim sindromom.

Prema rečima Suzane Momčilović iz Dnevnog boravka: „Simbol koji se već nekoliko godina koristi jesu šarene čarape, različite kao i hromozomi čiji niz kod ovih osoba ima anomaliju koja se smatra uzrokom Daun sindroma. Uz sportske igre, muziku i animatorku potrudili smo se da ovaj dan učinimo posebnim i drugačijim. Naši gosti su bili deca korisnici usluge Lični pratilac, direktorka CSR Teodora Đurđević i humanitarno udruženje Mali Veliki ljudi iz Beograda. Takmičari su bili podeljeni u dve ekipe. Uz pomoć čunjeva, kanapa i lopti potrudili su se da pokažu najbolje što mogu. Za nas je ovo bila prilika da ulepšamo ovaj poseban dan i okupimo sve u našem dvorištu.“

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine. 21. mart simbolično je izabran jer je u osnovi bolesti prisutnost tri umesto dva hromozoma, na 21. hromozomskom paru. Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio naziv po doktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.