18/07/2024
Najnovije vesti
Dnevni boravak u Popučkama Valjevo za decu omladinu i odrasle sa smetnjama u razvoju prenosi objektiva.rs

UREĐENJE PROSTORIJA ZA REHABILITACIJU U DNEVNOM BORAVKU

Autor 21/02/2023

Fondacija „Humana srca“ i Grad Valjevo dogovorili su saradnju radi uređenja potkrovlja Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Valjevu.

Time će potkrovlje objekta biti preuređeno u inkluzivnu vežbaonicu neophodnu za rehabilitaciju štićenika. Prema planu, adaptacija treba da bude obavljena tokom juna, odnosno raspusta za članove Dnevnog boravka.

Na sastanku predstavnika Fondacije Humana srca iz Beograda sa članom Gradskog veća zaduženim za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, Markom Jevtićem i koordinatorkom Dnevnog boravka Suzanom Momčilović, dogovorena je realizacija projekta kojim se podržavaju populacione mere u Valjevu. Osnivač i upravitelj Fondacije „Humana srca“ Danijela Vasiljević i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković su krajem prošle godine potpisali protokol o saradnji, kojim je planirana realizacija zajedničkih projekata za poboljšanje položaja dece i osoba sa invaliditetom u Valjevu.

Podsećamo, Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju radi od 2009. godine. Od 2015. prostor je proširen za još 100 kvadrata i adaptiran zahvaljujući sredstvima odobrenim kroz projekat ,,Profesionalizacija sektora mentalnog zdravlja u Valjevu u cilju kvalitetnijeg života osoba sa intelektualnim smetnjama“ finansiranim od strane Delegacije EU u partnerstvu sa Karitasom iz Valjeva. Proširenjem prostora, stečeni su uslovi za veću korisničku grupu tako da pored dece i mladih omogućen je rad i sa odraslim osobama do 42 godine starosti, koje imaju telesni invaliditet, intelektualni i višestruki poremećaj.

Godišnja prisutnost je ustalila 29 korisnika što je podrazumevalo i dodatno zapošljavanje stručnih radnika i saradnika za direktan rad sa korisnicima. Zbrinjavanje korisnika u Dnevnom boravku je od 7 do 15 časova, uz zaštitu otvorenog tipa, što znači da korisnici žive u svojim porodicama, dok u Dnevnom boravku provode vreme tokom radnih dana. Usluga dnevnog boravka obuhvata prevoz, dnevno fizičko zbrinjavanje i ishranu, preventivnu zdravstvenu zaštitu i negu tokom boravka, vaspitno obrazovni rad, radno okupacione i rekreativne aktivnosti, socijalizaciju u otvorenoj sredini, saradnju sa roditeljima i psiho socijalnu podršku porodici, kao i rekreativni boravak van mesta stanovanja.