19/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • NEMAČKA STRATEŠKI PARTNER U REFORMAMA

NEMAČKA STRATEŠKI PARTNER U REFORMAMA

Autor 25/05/2022

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija u Nemačkoj dobila strateškog partnera kada je u pitanju ostvarivanje ciljeva zelene agende, odnosno borba protiv klimatskih promena i uspostavila stalne kanale komunikacije na najvišem nivou.

Joksimović je povodom obeležavanja 20 godina Nemačke razvojne saradnje (GIZ) u Srbiji, ocenila da je to važan dan, ne samo u okviru procesa evropskih integracija, već i za suštinske reforme u našoj zemlji.

Nemačka je snažna, uticajna zemlja u okviru EU i na globalnom nivou. I pored različitih stavova koje ponekad imamo, važno je što smo uspostavili stalne kanale komunikacije na najvišem nivou, poručila je Joksimović.

Ona je istakla da je, zahvaljujući saradnji sa Nemačkom i njenim investicijama, zaposlen veliki broj ljudi i obezbeđena nepovratna pomoć koju je Nemačka u proteklih 20 godina investirala u Srbiju.
Nemačka je pomogla Srbiji da u nekim sektorima, za koje nikad i budžetu nemate dovoljno novca, dobije finansijsku podršku i radi u pravcu postizanja najviših evropskih standarda. Tu, pre svega, mislim na dualno obrazovanje, posebno srednjoškolsko, koje i u idućim godinama treba da se unapredi, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, danas je najveći izazov energetska stabilnost kojom će svi morati da se bave i u narednim godinama. Ona je navela da je Srbija kroz razvojnu pomoć, zajedno sa Nemačkom, sanirala i proširila kapacitete hidroelektrane u Bajinoj Bašti i Zvorniku i da je daljinski sistem grejanja rehabilitovan i potpuno rekonstruisan u 25 opština širom Srbije.

Takođe, kako je rekla, izvršena je rekonstrukcija toplovoda daljinskog grejanja ispod mosta “Gazela”, izgrađena su postrojenja za kogeneraciju toplotne i električne energije “Voždovac”, puštena su u rad prva dva postrojenja na biomasu u Priboju i Malom Zvorniku u okviru programa uvođenja obnovljive energije iz biomase.

Joksimović je navela i da su započeti ili realizovani projekti unapređenja sistema vodosnabdevanja i prečišćavanja i upravljanja otpadnim vodama u 24 opštine, te programi unapređenja energetske efikasnosti, čija se realizacija programa očekuje do 2024 godine.

Šib je poručio da dve zemlje gaje blisko i intenzivno partnerstvo i da je uz pomoć kredita Nemačke razvojne banke smanjena emisija ugljen-dioksid u vazduhu, navodi resorno ministarstvo.