21/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Nemili događaj u Beogradu otkriva mračnu stranu položaja radnika u ugostiteljstvu
Udruzeni-sindikati-Srbije-USS-Sloga-Beograd-novcanik

Nemili događaj u Beogradu otkriva mračnu stranu položaja radnika u ugostiteljstvu

Autor 21/09/2023

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” izražavaju zabrinutost i najoštrije osuđuju kršenje prava zaposlenih u ugostiteljstvu. Nedavni nemili događaj u Beogradu, gde je radnik, nakon davanja otkaza i traženja zaostale plate, nožem napao direktora restorana, još jednom baca svetlo na kritičnost stanja u kojem se nalazimo.

Ovo je još jedan u nizu incidenata koji ilustruje mračnu sliku položaja radnika u privatnom sektoru. Kao sindikat odavno upozoravamo da su mnogi radnici, posebno u privatnom sektoru, u ugostiteljstvu, uhvaćeni u crnoj rupi sive ekonomije, lišeni adekvatne institucionalne zaštite. Nažalost, sve češće svedoci smo eksplozija nezadovoljstva koje rezultiraju nemilim događajima poput ovog.

Posebno smo zabrinuti zbog reakcija javnosti, gde smo u komentarima na portalima i sajtovima koji su preneli ovu vest primetili podršku za “preuzimanje stvari u svoje ruke” zbog očigledne nezainteresovanosti države prema pravima i potrebama radnika.

U ime “Sloge”, zahtevamo hitnu reakciju nadležnih institucija. Ovaj incident mora poslužiti kao alarm za sve nas da je radnicima potrebna jača institucionalna zaštita kako bi se sprečili slični događaji u budućnosti.

Smatramo da je aktuelna vlast direktno odgovorna za ovakvo stanje. Ignorisanje potreba radnika, porast siromaštva i veliki broj zaposlenih koji rade za minimalnu cenu rada i u sivoj zoni svedoči o tome da država ne vodi računa o svojim građanima“, navedeno je u saopštenju USS Sloga.

USS Sloga: “Parizer, Vučićev simbol praznih i neispunjenih obećanja” – pročitajte OVDE