22/07/2024
Najnovije vesti
Zdrava Srbija Valjevo poverenik Nebojša Tadić vesti Objektiva.rs

Zdrava Srbija Valjevo – Fenomen inflacije

Autor 21/09/2023

Prilikom obraćanja javnosti Miloš Pavlović pažnju je posvetio ekonomskim temama pored ostalog rekavši da je inflacija od 1 – 2% normalna inflacija koja je trajala do početka rata u Ukrajini u skoro svim zemljama EU.

“Što se Srbije tiče ona je stalno bila veća od navedenog a razlog je dugogodišnje neusklađivanje rada posebno Javnih preduzeća.

Na primer za 317 potrošenih kilovata, dakle Zelena zona vodilo se računa o potrošnji ukupno treba platiti 3.837 rsd šta bi značilo da prosečan kilovat košta 12,10 rsd ili 10 centi. U računu pišu neke druge cifre i obračuni snage, garatnovanog snabdevača, pa povlašćenih proizvošača itd. ali kada se sve plati kilovat izađetoliko, još više ako smo prešli u drugu zonu potrošnje. Ovaj račun ne možemo izvesti kod cena drugih proizvoda bez obzira na šta ulazi u cenu pa i akciza i pdv. Građani plačaju ukupnu cenu i oni to vide.

Kada sam kod akciza sada je najaktuelnije povećanje akciza za 8% kod energenata. Zašto kod energenata? Pa to je najsigurniji i najbrži način punjenja budžeta, što bi značilo da su naši građani merama Vlade prinuđeni da pune budežt da bi Vlada imala šta da troši, na žalost po svom nahođenju. Samom najavom da će akciza porati nastoje slogan „Dizel ko parizer“ jer povećanje od 8% na 211,00 rsd je 16,88 rsd pa još 20% PDV-a na to povećanje i ako se ostvare prognoze sa međunarodnog tržišta o rastu cena nafte prkeo 100 dolara za barel litar dizela će koštati kao koligram parizera.

Ovde moram da se setim da posle početka rata u Ukrajini naša zemlja nije uvela sankcije Rusiji, a na nas su vršeni pritisci za uvođenje. Jedan od agrumenata je bio da će Srbija zahvaljujući svojim linijama sa Rusijom imati povoljne cene nafte i gasa, ali to ne vidim da se ostvaruje. Ili možda se i ostvaruje ali su uzimanja države u ceni goriva preko 50% pa mi kao građani ne plaćamo gorivo nego namete. Umesto da se u uslovima rasta cena hrane od 30 do 50% građani rasterete sa obavezama na nas se svaljuje još veći teret. Ovo neće biti jedino povećanje jer će cene gasa i struje takođe redovno porasti a i na njih će biti uvene nove akcize i pdv. Samim tim će se otvoriti pitanje povećanja cena hrane i ostalih proizvoda.

Pri tom Srbija svojim merama u prošlosti zbog neozbiljne agrarne politike u kojoj je bilo dosta prevarnih radnji i različitih neozbiljnih poteza nije uspela da poljoprivredu Srbije podigne na neki novi nivo već je u poljoprivredi došlo do pogoršavnja proizvodnje, na šta su seljaci upozoravali učestalim štrajkovima, tako da smo polako dovedeni do toga da i ako imamo mogućnost da proizvodimo dovoljno hrane za sopstvene potrebe i da izvozimo došli do uvoznika hrane. Zemlja koja ne proizvodi dovoljno hrane za svoje stanovništvo nije nezavisna zemlja. Neozbiljna politika i strategija koja se ne sprovodili ili se sprovodi od slučaja do slučaja nikad anije urodila plodom.

Priča o uvezenoj inflaciji nema argumenata jer je inflacija u EU 5 do 7%, Albanija ima veću od 10% a Srbija prednjači u regionu. Zavod za statistiku objavljuje različite podatke koristiće i naziv međugodišnju inflaciju koji građani ne razumeju ali razumeju kada odu u prodavnicu koliko manje mogu da kupe za novac kojim raspolažu. Uvezena inflacija je najviše u nafti i gasu koju uvozimo ali loše rukovođenje EPS-om nije uvezena inflacija.

Ono što Vlada i država mogu da urade, osim podizanja kamatnih stopa NBS, jeste ozbilno dugoročno ulaganje u poljoprivredu i ostale domeće firme da se podstakne njihov razvoj a trenutno je da smanje akcize i PDV i pomognu građanima da prežive vreme pred nama. Ova mera takođe povlači i ozbiljan i štedljiv rad u javnim finansijama.

Zašto?

Ratom u Ukrajini otovrenu su određeni međunarodni problemi a jedan je očit, da sve države štampaju novac da bi finansirali rat. Prekomerno štampanje novca je jedan od uzroka inflacije, jer ima novca a nema robe. To se dešava i u Srbiji.

Neću dalje ulaziti u ovu problematiku jer je preširoka ali sve ovo dovodi do hiperinflacije, stariji sugrađani će se setiti 90 – tih godina i novčanica u milionima i milijardama koje nisu ništa vredele. Mlađi treba da pitaju kako je to bilo i da ne dozvole scenario koji navodim jer su svi, osim dela stanovnika, ostali siromašni i bez svojih ušteđevina, posebno u dinarima, preko 90% siromašnih. Stara devizna štednja je i vraćena stanovništvu ali staru dinarsku štednju, za koju slobodno mogu da kažem da je bila veće od devizne, niko niti je spomenuo niti je bilo vraćanja.

Na žalost i sve ostale zemlje pa i zemlje zapada su ušle u vrzino kolo inflacije i DR „Propast“ profesor koji je predvideo krizu 2008. godine, predviđa sagflaciju koja sledi posle hiperinflacije a ogleda se kroz pad svih zona proizvodnje a istpovremeno povećenje cena i nemanje dovoljnih količina robe. Krajem ove godine Nemačka predviđa prvi put moguć pad bruto domaćeg proizvoda, što je zabrinjavajuće za evro zonu.

Hteo bih još jednom da kažem šta prevedeno na život znači rast bruto domaćeg proizvoda. Rast od 5% godišnje znači da ćemo za 15 godina moći da živimo duplo bolje! Da li smo bilo koje od prošlih godina imali ovaj rast ili će mo da živimo duplo bolje ćekati još 30-tak godina. Mnogi neće dočeakti”, rezimirao je Miloš Pavlović, predsednik Saveta za ekonomiju stranke “Zdrava Srbija” u Valjevu.

Tadić – “Zdrava Srbija” Valjevo na lokalnim izborima samostalno, ali otvoreni i za kvalitetnu koaliciju – pročitajte OVDE