15/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • “NEVIĐENO PRANJE NOVCA” UZ ANALIZU ZAKONA O EKSPROPRIJACIJI I O REFERENDUMU
Narodna stranka Valjevo Beograd Vuk Jeremić

“NEVIĐENO PRANJE NOVCA” UZ ANALIZU ZAKONA O EKSPROPRIJACIJI I O REFERENDUMU

Autor 02/12/2021

Na ovonedeljnoj konferenciji za novinare, potpredsednik stranke Uroš Đokić je govorio o Zakonu o eksproprijaciji i Zakonu o referendumu, dok je Ivan Malešević, predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora Narodne stranke rekao da: “Ova kriminalna vlast ovaj grad vodi u sve veći sunovrat.”

Konferenciji je prisustvovao potpredsednik i koordinator Narodne stranke za Zapadnu Srbiju, Uroš Đokić koji je govorio o Zakonu o eksproprijaciji i o Zakonu o referendumu, naznačivši da su to dva zakona suštinski važna za pravni i društveni život u našoj zemlji i da, kao pravnik po struci, dobro razume problematiku.

Zakon o eksproprijaciji udara direktno u privatnu svojinu, na institucije koje poznaju naš Ustav. Predložene izmene, koje su več usvojene, predviđaju da se eksproprijacija, kada je utvrđen javni interes, sprovodi po hitnom postupku.

Šta to znači u praksi? Imamo utvrđen javni interes, koji utvrđuje Skupština, u kojoj sedi preko 180 narodnih poslanika SNS-a, koji kažu da postoji javni interes, iako mi nemamo pojma da li je to zaista javni interes, ili nečiji privatni interes.

Kada dobijete Rešenje o eksproprijaciji, čitav postupak mora da se sprovodi u tri plus pet dana. I imate pravo žalbe, koja u apelacionom postupku treba da se reši u roku od 30 dana.

Šta to znači za valjevski kraj?

Imate domaćina koji u tom kraju živi, sticao je, ima domaćinstvo i kada dobije Rešenje o eksproprijaciji treba u roku od 38 dana da se iseli: da nađe drugu nepokretnost gde će preseliti svoje domaćinstvo. Da pređe sa porodicom, da preseli stoku, preveze mehanizaciju… A novac za to što mu se uzima će dobiti nekad u budućnosti, u sudskom postupku koji može da traje – neizvesno je koliko dugo.

Tu je, već na prvi pogled, potpuno jasno kolike bi mahinacije mogle da se dogode i zašto su ljudi nezadovoljni tim Zakonom o eksproprijaciji,” naveo je potpredsednik i koordinator Narodne stranke za Zapadnu Srbiju, Uroš Đokić.

“Sa druge strane, Zakon o referendumu je jako važan jer, počevši od Ustava, mnoge stvari koje su suštinski važne za organizaciju naše društveno – političke zajednice, menjaju se tako da mora da se uključi i volja građana – mora da se sprovede referendum.

Nije slučajno što je, za uspeh referenduma, do sada bilo predviđeno da mora da izađe 50%+1 birača sa određene teritorije. To sada više nije slučaj. Dovoljno je da izađe bilo koliko birača i da prosta većina kaže da je za neko pitanje, i da kažemo da je to pitanje, što se naroda tiče, prošlo filter legaliteta.

Ako znamo da u Skupštini 180 narodnih poslanika kaže da ima većinu od 60 – 70 % birača ove zemlje, a znamo da je izlaznost bila 40-tak posto, mi znamo da tu dvotrećinsku većinu većine čini manje od 30 odsto biračkog tela. To znači da manje od 30 % biračkog tela ako izađe, može da reši jako važna, suštinska pitanja za život, bilo na nekoj lokalnoj teritoriji, bilo za život cele Srbije.

Potpuno je razumljivo da postoji ogromno nezadovoljstvo kod naroda zbog ovakvog razvoja situacije i Narodna stranka, sa te strane, potpuno podržava i razume da narod izlazi da protestvuje protiv ovih Zakona.

Zakoni koji su nenarodni, koji nisu u službi naroda, i koje donosi jedna nenarodna vlast, apsolutno moraju biti izbačeni iz pravnog života, jednako kao što nenarodna vlast mora napustiti političku scenu ove zemlje. Naravno, na izborima koji nas čekaju.

Već postoji Narodna kancelarija i tim advokata u Beogradu, u centrali Narodne stranke, pokušava da zaštiti građane kada god je to neophodno.

Iz tog razloga želim da poručim građanima Valjeva da, ukoliko iko bude imao problem političke prirode, problem od strane tužioca, prekršajnih sudova i tako dalje, zbog izražavanja nezadovoljstva svom situacijom koja je oko nas, slobodno može da se javi u kancelariju Narodne stranke, i ovde u Valjevu, a pravni tim će, sigurno pokušati da pruži zaštitu tim ljudima,” zaključio je svoje obraćanje Uroš Đokić, potpredsednik i koordinator Narodne stranke za Zapadnu Srbiju.

Ivan Malešević, predsednik Izvršnog odbora GrO Narodne stranke Valjevo rekao je da: “Ova kriminalna vlast ovaj grad vodi u sve veći sunovrat” i dodao:

“Neviđeno pranje novca gde je Kancelarija za javna ulaganja izdvojila 1,2 milijarde dinara za ovaj projekat. Glavni mešetar u ovoj koruptivnoj radnji je izvesni Đorđe Vuković, čiju imovinu ćemo detaljno ispitati kada dođemo na vlast. Za nekoliko meseci neće ga zaštititi ni zapadne službe za koje on tvrdi da stoje iza njega. Sve papire ćemo pregladati jer prvim projektom bilo je predviđeno da objekat košta 7,5 miliona evra, a sada se izdvaja 1,2 milijarde evra što je, po kursu Narodne banke Srbije, preko 10 miliona evra.

Ovde je planirano da uigrana ekipa građevinskih firmi koje su eksperti da pljačkaju državnu kasu, valja od 700 – 800 miliona dinara, to je oko 6 do 7 miliona evra. Verovatno i više jer će oni povećati cifru za ovaj Dom do 2 milijarde jer im se bliži kraj. To nam je rekao jedan bliski saradnik Đorđa Vukovića koji je doktor nauka, kao i on.

Pa, postavljamo pitanje tom izvesnom Đoletu: Od kuda tebi, prijatelju, onoliki hektari jagoda, šta sve imaš od stanova u Beogradu, gde si sklonio pare i kome sve nosiš torbicu?

Postavljamo, za aktuelnog gradonačelnika, pitanje: Zna li, možda koliki su godišnji troškovi za osobe koje treba da rade u ovom Domu? Ko će to da plati: Republika Srbija, ili Grad Valjevo? Imamo saznanja da godišnji troškovi za te ljude koji su zaposleni u gerontološkom centru iznose oko 700 miliona dinara godišnje. To Grad ne može da izdrži. Svugde troškove plaća Republika, a oni nisu dogovorili to,” rekao je Ivan Malešević, predsednik Izvršnog odbora GrO Narodne stranke Valjevo, dodavši konstataciju upućenu članu Glavnog odbora SNS, Vladanu Sekuliću.

“Poručujemo gospodinu Sekuli: toliko Valjevu treba za vrtiće, a oni još nisu dogovorili za gerontološki centar. A videćemo i čiju stolariju ugrađuju u Dom za stare i ima li ta firma veze sa izvesnim Đorđem Vukovićem?” zaključio je Malešević, uz objašnjenje da je reč o zameniku direktora Kancelarije za javna ulaganja.