15/06/2024
Najnovije vesti
Moderna-galerija-publika-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs

„Noć muzeja“ u Valjevu

Autor 18/05/2024

Povodom obeležavanja međunarodne manifestacije Noć muzeja, Moderna galerija Valjevo i Narodni muzej organizuju prigodne programe.

U okviru evropske „Noći muzeja“ Moderna galerija Valjevo u subotu, 18. maja, od 17 časova, predstavlja zbirku poezije „Potraga za svetlošću“ Dragana Dragojlovića. Pored autora, na književnoj večeri učestvuju pesnikinja Marija Šimoković, novinar Miloš Jevtić i istoričarka umetnosti Jelena Matić. Književno veče će biti održano u sali stalne postavke slika velikog formata i kraj skulpture Ljubi Popoviću, kome je Marija Šimoković posvetila pesmu koju će večeras pročitati.

Danas, do 19 časova, posetiocima u Modernoj galeriji su dostupni aktuelna izložba Snežane Petrović „Ukrojeni mašinarijum“ u izložbenoj postavci, kao i spomen atelje Ljube Popovića, u spratnom etažu Moderne galerije, gde su pored njegovih ličnih predmeta, izložene skice iz studentskih dana i slike iz jugoslovenskog perioda.   

Podsećanje – Otvorena izložba Ukrojeni mašinarijum – Seže do zvezda kao sigurnog utočišta

Izložba „Maske i maskiranje u običajnoj praksi – tradicionalni i obnovljeni oblici“ biće otvorena 18. maja, u 18 časova, u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu.

Podsećanje – “Noć muzeja” u Valjevu 2022.

Podsećamo, Dan muzeja ustanovio je Međunarodni savet muzeja – ICOM (International Counsil od Museum), radi promovisanja i ukazivanja na značaj muzeja u savremenom društvu.

Naslovna fotografija – detalj sa svečanog otkrivanja skulpture Ljubi Popoviću vajarke Sare Nikolić – FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs