16/06/2024
Najnovije vesti
Noć muzeja 14 maj 2022 Moderna galerija naslovna FOTO Snežana Jakovljević Krunić Objektiva.rs vesti News Serbie

“NOĆ MUZEJA” U VALJEVSKIM USTANOVAMA KULTURE

Autor 15/05/2022

U subotu, 14. maja 2022. godine, raznovrsnim programima ustanove kulture u Valjevu, Narodni muzej, Internacionalni umetnički studio “Radovan Trnavac Mića” i Moderna galerija, obeležili su Evropsku noć muzeja.

POČETAK NEDELJE MUZEJA

U Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu u subotu, 14. maja je otvarena izložba “Cipele – tradicija i moda” iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, autorke Draginje Maskareli, višeg kustosa.

Izložba predstavlja žensku obuću iz 19. veka i s početka 20. veka, uglavnom nošenu u Srbiji i regionu, a eksponati prate prilagođavanje odevanja varošana s kraja pretprošlog i početka prošlog veka, tada aktuelnim modnim trendovima.

Izražavajući zahvalnost Narodnom muzeju u Valjevu radi ukazane prilike da još jednom prikažu izložbu, koja je u desetoj godini postojanja, autorka Draginja Maskareli naznačava:

Draginja Maskareli i Gordana Pajić na otvaranju izložbe u Narodnom muzeju Valjevo

Dok sam putovala od Beograda do Valjeva shvatila sam da je ova izložba održana prvi put u našem Muzeju 2013. godine, pod nazivom Akte cipele. Ona je tada obuhvatila jedan veći broj eksponata, oko 100-nak pari cipela iz naše kolekcije cipela iz XIX i XX veka. Posle toga smo priredili jednu “putujuću” varijantu u kojoj smo odlučili da prikažemo predmete koji su ređi i sačuvani u manjem broju. To je period Kneževine Srbije i modni predmeti i modni detalji se teže nalaze u ponudi i sve teže dolaze u muzejske zbirke.

Dakle, izložba je ušla u desetu godinu postojanja i mislim da je ovo otvaranje u Valjevu jedno lepo finale i, posle 10 godina, treba da napravimo neku novu izložbu modnih detalja.

Kada danas gledam ovaj naziv koji smo dali “Cipele – tradicija i moda” mislim da bih ovu reč – tradicija, sada stavila pod znake navoda jer upravo ova izložba i ovi primerci obuće koji su sačuvani u našoj zbirci i koje vidimo večeras, pokazuju taj uticaj različitih kulturnih modela i modnih sistema koji se prožimao na našem prostoru i, zapravo vidimo da je svaka tradicija, različita i na svoj način – moda,” zaključila je, prilikom otvaranja izložbe u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu, autorka, Draginja Maskareli, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Izložba “Cipele – tradicija i moda” u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu traje do 15. juna 2022. godine.

Muzejski savetnik – etnolog, Gordana Pajić, u Narodnom muzeju Valjevo, povodom manifestacije Noć muzeja je, u sali XX veka Centralne postavke valjevskog Muzeja, održala prezentaciju Tradicionalno nasleđe u digitalnim medijima, odnosno predstavila digitalno memorisana dokumenta, arhivsku građu i podatke o izložbama, održanim i aktuelnim postavkama Narodnog muzeja u Valjevu koji omogućavaju posetiocima da, već tokom posete, i sami pročitaju informacije o prikazanim eksponatima, i to pored srpskog i na engleskom jeziku.

Muzejski savetnik – etnolog, Gordana Pajić u centralnoj postavci u Narodnom muzeju Valjevo

Mi smo 2016. godine shvatili da moramo da se prilagodimo potrebama savremene publike i da ono što imamo, da i na drugačiji način predstavimo javnosti. Tim povodom smo aplicirali za sredstva kod resornog ministarstva. Sa druge strane, to je jako zahvalno jer možete da napravite neki program koji će uvek biti prisutan, za razliku od izložbe koja traje neko vreme.

Počeli smo sa zanatima jer smo ih istraživali od 2011. godine, one “žive” zanate u valjevskom kraju: kazandžijski zanat, pekarski, voskarski i grnčarski u Tešnjaru. Napravili smo video i foto zapis o tome, nekoliko zanimljivih priča i onda smo, posle dve – tri godine, to upravo kroz ove savremene medije, uspeli da prilagodimo i instaliramo u uređaj koji je u našoj stalnoj postavci, koji smo mi, u godinama koje su usledile, sadržajno dopunjavali.”

Inače, kazandžijski zanat je stavljen na listu Centra za nematerijalno i kulturno nasleđe i upravo su kazandžije iz Valjeva i našeg kraja, nosioci ovog programa.

Pored toga, mi smo 2016. radili istraživanje kulture ishrane valjevskog kraja i tom prilikom smo napravili digitalnu izložbu. Naši posetioci mogu, u svakom trenutku, to da pogledaju. Ona je koncipirana na priču o ishrani u gradu i selu, o opštim principima privređivanja, predmetima koji su se koristili za pripremu, konzumiranje, čuvanje hrane. Sve to može da se vidi na tom smart ekranu u postavci.

Sledeće, uradili smo film 2017. o ulozi šljive u našoj tradicionalnoj kulturu jer znamo da je valjevski kraj poznat po šljivi,” kaže Gordana Pajić, obrazlažući opštu važnost ovog voća, ne samo u trgovini, već prvenstveno u ishrani, a posebno naznačivši specifičan tzv. šljivani kolačić, starinski slatkiš prema kom su valjevski kraj i zapadna Srbija posebno prepoznatljivi. Iz datog istaživanja je proistekla i etno izložba “Kad ima šljiva – ima svega” i priređen je film dostupan u stalnoj postavci valjevskog Muzeja.

Nakon toga, radili smo i film o Ivanjdanskim običajima, pa smo ga, takođe postavili u taj naš uređaj.

Posetioci u centralnoj postavci u Narodnom muzeju Valjevo tokom manifestacije Noć muzeja

Pored toga smo 2019. godine pokušali da osavremenimo deo naše stalne postavke koji govori o kulturi stanovanja, u toj sali. Tada smo aplicirali kod Ministarstva kulture za kompjuter sa tač ekranom, i u njega smo postavili kratke sadržaje o svakom predmetu koji je izložen u stalnoj postavci. Takođe, smo to podelili u nekoliko celina i predstavili, tako da, publika kada dođe, ne treba joj vodič, može sama da pogleda šta se nalazi u našoj postavci, da zna čemu to služi. Naravno, ta aplikacija je dvojezična.

Prošle godine smo radili isto dvojezičnu aplikaciju koja se odnosi na kulturno nasleđe, ne samo etnološko i nematerijalno, nego i na sveukupno nasleđe u znamenitom mestu Brankovina, a za koje smo mi zaduženi kroz naše tematske izložbe koje su postavljene u kući Nenadovića, vajatu i u Desankinoj i Protinoj školi. To je aplikacija koja se pruzima preko Google Play Story, a na samoj izložbi postavljeni su kodovi koji, kada se pruzme aplikacija, mogu i da se čitaju na licu mesta i da se dobije informacija o svakom predmetu, o kojima govori spiker, na srpskom i na engleskom jeziku,” rezimira Gordana Pajić, muzejski savetnik – etnolog u Narodnom muzeju Valjevo.

Posetioci manifestacije Noć muzeja u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo

U okviru Nacionalne nedelje muzeja, do 20. maja, u Narodnom muzeju u Valjevu biće priređeni interesantni programi za posetioce. Nastavak programa je već u ponedeljak, 16. maja, od 18 sati i 30 minuta, u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo gde priređuju radionicu za odrasle “Čajanka – оbuća u mom sećanju”.

Takođe, od ponedeljka, 16. maja, tokom cele sedmice biće održavane i radionice za učenike nižih razreda osnovne škole: Ishrana starih Rimljana, zatim Kako smo se i čime igrali, kao i na temu Nenadovići u našoj istoriji. Radionice organizuje Pedagoška služba valjevskog Muzeja.

Ulaz u sve postavke u Narodnom muzeju u Valjevu tokom cele sedmice, do 20. maja 2022. godine, je besplatan.

IZLOŽBA U “TRNAVCU”

Povodom Noći muzeja u galeriji Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Мića” otvorena je izložba iz kolekcije Studija “Radovi na papiru“.

Noć muzeja u Internacionalnom umetničkom studiju Radovan Trnavac Mića u Valjevu

U izložbenoj galeriji Trnavca, u toku naredne dve sedmice, prikazana su 24 dela umetnika iz SAD, Rusije, Engleske, Meksika, Japana, Švajcarske, Grčke, Slovačke, Belorusije i Crne Gore. Postavku čine crteži, akvareli, pasteli, grafike i instalacije, a većina radova je prvi put pred valjevskom publikom.

O protekloj manifestaciji, direktorka Studija Trnavac, Mirjana Vojić, naznačava: “Divno muzejsko veče u našoj Galeriji. Pored ljubitelja umetnosti, izložbu su došle da pogledaju i kolege iz drugih valjevskih ustanova kulture, kao i ovdašnji likovni stvaraoci.”

“MUZEJI ZA 10” U MODERNOJ GALERIJI

Ovogodišnji program Noći muzeja održan u subotu, 14. maja, u Modernoj galeriji zaista oslikava slogan manifestacije “Muzeji za 10” privukavši pažnju ogromnog broja publike svih uzrasta.

Zabavna Noć muzeja u Modernoj galeriji u Valjevu

Pored susreta sa slikarkom Ljubicom Mrkalj, posetioci su uživali razonodivši se uz različite zabavne radionice, od memorijskih igara povezanih sa kolekcijama Moderne galerije Valjevo, zatim digitalnom igrom sa GIF efektima “Obuci slikara”, potom igrom “Pronađi sliku” pri čemu su tražili određeni detalj na izloženim platnima. Posebno ih je obradovala radionica crtanja i mogućnost izlaganja upravo nastalih ostvarenja.

Moderna galerija Valjevo slikarka Ljubica Mrkalj Noć muzeja 14. maj 2022.
“Noć muzeja” sa slikarkom Ljubicom Mrkalj u Modernoj galeriji Valjevo

Takođe, posetioci su rado razgovarali sa slikarkom Ljubicom Mrkalj koja je ovogodišnju Noć muzeja provela u Modernoj galeriji u Valjevu, posvetivši se publici. Kako je, pri kraju programa sama napomenula, provela je veoma prijatan dan i obradovao je veliki broj mladih ljudi koji su posetili izložbu njenih slika “Bele žive prirode”, kao i mališana koji su se uključili u programe koje je povodom Noći muzeja 2022. priredila Moderna galerija u Valjevu.