15/06/2024
Najnovije vesti

OBELEŽEN JE DAN GRADA

Autor 21/03/2023

Svečanom akademijom u Centru za kulturu i prigodnim programom obeležen je Dan Valjeva. Tom prilikom uručene su i nagrade za najuspešnije pojedince i kolektive u protekloj godini.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković koji je tom prilikom rekao:

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da Vas pozdravim, da svim Valjevcima i onima koji se tako osećaju čestitam Dan grada, 20.mart. Ovaj datum simbolizuje početak razvoja modernog Valjeva, potpuno je lišen ideoloških i političkih predznaka. Još od 1804.godine kada su ustaničke jedinice valjevske nahije ušle u Valjevo koje su Turci posle višednevne opsada napustili noć ranije, ova pobeda mudrosti, snage, jedinstva, i upornosti naših predaka nas obavezuje i pokazuje put kojim treba ići. A treba ići putem razvoja, znanja, u skladu sa tradicijom, kulturom, prirodom, putem koji su nam utrli svi oni koji su živeli na ovim prostorima pre nas. Ponosan sam što danas živimo u Srbiji, koju predvodi predsednik Republike Aleksandar Vučić i koji sa svojim timom radi na tome da se naša zemlja svrsta u red razvijenih ekonomskih zemalja sveta”.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković

Gojković je potom dodao:

“I mi u Valjevu možemo biti ponosni na ono što smo zajedno sa Vladom Srbije i građanima Valjeva do sada uradili. Na pragu smo završetka investicija i projekata o kojima pričamo, maštamo i pripremamo godinama, a neke čekamo i decenijama. Spomenuću samo neke: ove godine se otvaraju tri fabrike u našem gradu-  Hansgroe, Bizerba i Hajsens Gorenje. Brza saobraćajnica do auto-puta Miloš Veliki već dobija svoje obrise. Gasovod stiže u Valjevo. Gerontološki centar u kome će dostojanstveno i lepo provoditi vreme naši najstariji građani samo što nije počeo sa radom. Tri vrtića će već od naredne školske godine otvoriti svoja vrata i primiti svu decu Valjeva. Značajna podrška majkama za troje i više dece, ulaganja u dečju i socijalnu zaštitu, skolstvo, sport, kulturu. Infrastrukturno uređenje grada, rehabilitacija gradskih ulica, parkova, sportskih objekata, dečjih igralištta, samo su deo naših rezultata na koje smo ponosni. Očekivanja svih nas su velika, jer svi volimo ovaj grad i želimo da ga vidimo u najboljem mogućem svetlu! Zbog svega toga sam još ponosniji na činjenicu da ćemo u vreme ove gradske vlasti moći da ostvarimo naše ambicije i pokažemo lepšu stranu Valjeva i Valjevaca. Želim da čestitam najboljima od nas- ljudima koji su prošle godine ostvarili značajne rezultate i zaslužili nagradu grada Valjeva. Sa posebnim poštovanjem i zavhalnošću za sve što su u svom životu uradili čestitam i dvojici Valjevaca koji su obeležili- svaki u svojoj oblasti kulturu naše zemlje. Dostignuća svih onih kojima ćemo danas čestitati i uručiti nagrade, obavezuju nas da i ovoj godini budemo još bolji. Sve ovo što radimo, radimo za našu decu i za naš grad”, poručio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. 

On je svoj govor završio stihovima profesorke Ljubice Nožice iz “Pesme o Valjevu” koju je svojevremeno otpevao Miki Jevremović : “Kad prođu bure i stignu leta, kada na Pećini bagrem procveta, ulicom slobodno život proteče, rode se tada, u miru sastaju ruke mlade, za tebe grade. Valjevo voljeni grade.”

Nakon govora gradonačelnika dodeljene su i nagrade za najuspešnije kolektive i pojedince u 2022.godini, a nagrađeni su:

u oblasti Privrede privredno društvo za trgovinu, proizvodnju i usluge “Žileks trgovina”- Stave, za poljoprivredu dr Radoslav Vujić iz Valjeva i Aleksandar Lazarević iz Brankovine, za oblast obrazovanja i vaspitanja profesor Tatjana Reljić iz OŠ “Sestre Ilić”, za stvaralaštvo i postignuće učenika i studenata nagrađen Milovoje Jovanović, učenik Muzičke škole.

 Vanredna profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu dr Aleksandra Krstić je dobitnik godišnje nagrade Valjeva za oblast nauka, inovacija i pronalazaštvo, za oblast medicina i brigu o zdrvalju nagrađen je dr Branislav Jovanović, specijalista opšte medicine, za oblast socijalne zaštite i humanitarni rad nagrađeno je Udruženje fudbalskih sudija Valjeva, dok je za oblast humanost nagrada pripala Aleksi Filipoviću i Mariji Nikšić.

Nagrađeni za 2022.godinu

Za postignuća u prethodnoj godini za oblast umetnost i kultura nagrađen je Mešoviti hor valjevske crkve “Hadži Ruvim”, godišnja nagradu za oblast čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja pripala je AKUD “Kosta Abrašević”, za oblast informisanje i društveno angažovanje nagrađen je novinar Predrag Lučić, dok je za oblast sport- nagrada pripala odbojkašici Ljiljani Ranković.

Miloš Jevtić, novinar i publicista, i Jovan Maljoković, džez muzičar, dobitnici su specijalne nagrade za životno delo.

Zvonimir Đukić, frontmen grupe Van Gog

Proslava Dana Valjeva nastavljena je besplatnim koncertom grupe Van Gog koji je sinoć održan u prepunoj sali Centra za kulturu, a završava se večeras Standdown nastupom glumca Nebojše Milovanovića, koji je takođe besplatan.