17/07/2024
Najnovije vesti
Foto-izvor-Koalicija-Ujedinjeno-Valjevo-moze-Autor-fotografije-Aleksandar-Djukic-18-06-2024-prenosi-Objektiva.rs-News-Serbie-kolubarski-region

Odbornici koalicije Ujedinjeno Valjevo može poručuju – sVAnuće

Autor 18/06/2024

Uz analizu ostvarenog izbornog rezultata, odbornici koalicije “Ujedinjeno Valjevo može” kažu da ostaju složni uz poruku: sVAnuće.

Odbornik u budućem sazivu Skupštine Grada Valjeva, Ivan Manić iz Lokalnog fronta Valjevo – Zeleno-levi front je rekao: “Danas ćemo saopštiti detalje u vezi sa budućim funkcionisanjem naše koalicije i mislim da imamo dobre vesti. No, pre toga želim da se u ime koalicije i kao kandidat za gradonačelnika, zahvalim svim našim sugrađankama i sugrađanima koji su 2. juna glasali na izborima, a posebno onima koji su glasali za našu koaliciju.

Lista “Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može” je osvojila 12 436 glasova Valjevki i Valjevaca ili 32,83% od ukupno broja birača koji su 2. juna glasali na izborima. Ovo je ujedno i jedan od najboljih rezultata jedne opozicione koalicije na ovim izborima u celoj Srbiji.

Svaki glas koji smo na izborima dobili smatramo kao neku vrsta zajma koji smo dobili od građana i koji ćemo vraćati tokom trajanja naših mandata. Vaše poverenje, drage sugrađanke i sugrađani, za nas je velika obaveza i nešto što ćemo umeti da uzvratimo u danima i mesecima koji dolaze. Zahvaljujući vašim glasovima, 17 predstavnika naše koalicije biće zapravo vaši predstavnici u lokalnom parlamentu.

Kao neko ko nije profesionalni političar, a ko je na ovim izborima bio kandidat za gradonačelnika, bio sam posebno dirnut podrškom i pozitivnim porukama koje sam dobio od naših sugrađanki i sugrađana na raznim mestima tokom ove kampanje. Želim da se svima zahvalim na tome.

Sve ono što sam kao kandidat za gradonačelnika govorio u kampanji ostaje da važi i dalje. Ostajem privržen svojim idejama i zalaganjima sa Valjevom koje i dalje vidim kao centar svog sveta. Na kraju ovog obraćanja zahvalio bih se i svim našim aktivistima, kontrolorima na izborima i svima koji su doprineli da naša kampanja izgleda tako kako je izgledala. Svi zajedno smo vredno radili i postigli važan rezultat. Veliko hvala svima na tome.”

Izabrani odbornik koalicije “UVM – Svanuće” budućeg saziva gradske Skupštine, Nemanja Jakovljević iz Demokratske stranke naglašava: “Kao što smo na prvoj konferenciji za novinare još 19. marta obećali, naša koalicija nastavlja svoj zajednički život i nakon izbora. Naši odbornici će biti deo jedinstvene odborničke grupe koja će imati naziv SVANUĆE – Demokratska stranka, Lokalni Front Valjevo – Zeleno levi front, Narodni pokrt Srbije, Nova Demokrstska stranka Srbije, Novo lice Srbije, Stranka slobode i pravde.

Ovim pokazujemo da smo odlučni da nastavimo sa idejom da našem gradu donesemo preko potrebno sVAnuće. To je ujedno i obaveza pred građanima koju smo preuzeli kandidujući se na ovim izborima kao koalicija. Mi smo ozbiljni ljudi koji drže do svoje reči. Bićemo izuzetno posvećena i snažna opozicija vlasti Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera.

Ni na jedan trenutak nismo zaboravili na sva naša zalaganja i ideje koje smo izneli tokom kampanje. Nastavićemo da ih iznosimo i da se zalažemo za njihovu realizaciju. Znamo da ta zalaganja i te ideje donose sVAnuće našeg grada.”

Budući odbornik koalicije UVM Goran Gavrilović iz stranke Narodni pokret Srbije je rekao: “Naša odbornička grupa će, kao što ste već čuli biti jedinstvena i imaće 17 odbornika.

Tih 17 odbornika su: Ivan Manić – Lokalni front Valjevo – Zeleno levi front; Gordan Milosavljević – Stranka slobode i pravde; Marko Nikolić – Nova Demokratska stranka Srbije; Jelena Đuranović – Novo lice Srbije; Jasmina Milićevć – Narodni pokret Srbije; Nemanja Jakovljević – Demokratska stranka; Miloš Milivojević – NPS; Dragica Dragojlović – DS; Anja Ristović – SSP; Željko Trifunović  iz LF VA – ZLF; Dragan Vuković – NLS; Marija Andrić – Nova DSS; Dušan Mišković – NLS; Saša Pavlović – Nova DSS; Jasminka Nedeljković LF VA– ZLF; Goran Gavrilović – NPS i Aleksandar Đukić – DS.

Ako pogledamo listu imena naših odbornica i odbornika, siguran sam da će vlast u Valjevu imati ozbiljne kontrolore i snažne protivnike, a građani iskrene zastupnike u lokalnom parlamentu. Daćemo sve od sebe da opravdamo poverenje koje smo dobili od građana”, poručuje Gavrilović.

Odbornik “UVM – Svanuće” u Skupštini Valjeva, Marko Nikolić iz redova Nove Demokratske stranka Srbije je pojasnio: “Od samog početka naša koalicija funkcioniše kao složan i dobro organizovan tim. Kako smo počeli, tako nastavljamo i dalje. Naša odbornička grupa će delovati kao jedinstvena celina. Dogovorili smo se da će prvi šef odborničke grupe naše koalicije biti Željko Trifunović, kao neko ko ima puno iskustva u radu kao odbornik. Poštujući princip ravnopravnosti svih članica naše koalicije, dogovoren je princip rotacije predstavnika svih 6 stranaka na mestu šefa odborničke grupe. Tako će po jedan predstavnik svake od članica koalicije biti šef zajedničke odborničke grupe šest meseci, a njegov zamenik će biti predstavnik druge stranke. Na ovaj način pokazujemo demokratsku prirodu naših organizacija i naše koalicije kao celine. Želimo da zajednički delimo odgovornost za funkcionisanje naše koalicije.

Pored toga, naša koalicija nastavlja da funkcioniše kao i do sada. Imaće svoje timove i tela koje je imala do sada, samo prilagođene za funkcionisanje u postizbornom periodu. Naš posao još nije završen i mi nastavljamo dalje.

Činjenicu da imamo 1/3 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu i da zahvaljujući tome možemo da zakazujemo i vanredne skupštinske sednice, koristićemo kako bismo pokretali pitanja rešavanja problema naših sugrađana”, zaključio je Nikolić.

Odbornica UVM u budućem skupštinskom sazivu, Jelena Đurović iz redova “Novo lice Srbije” je sumirala izborne rezultate: “Najčešće postavljeno pitanje je ono da li smo zadovoljni postignutim rezultatima. Naš odgovor na ovo pitanje je da nismo. Želeli smo pobedu i želeli smo sVAnuće našeg grada. Moraćemo još dosta da radimo kako bismo postigli bolje rezultate.

Svesni smo ogromnog pritiska na birače od strane SNS-a tokom kampanje i na sam dan izbora. Svesni smo svih neregularnosti i neravnopravnosti izbornog procesa. No, to niko neće moći da promeni umesto nas i zato mi ni na ovoj konferenciji za novinare ne kukamo i ne žalimo se. Nastavićemo da se borimo. Bićemo još vredniji i prisutniji svugde gde je to građanima potrebno.

Pre svega nismo zadovoljni procentom građana koji su izašli na lokalne izbore. Verujemo da bi i naši rezultati na izborima bili bolji da je više građana glasalo 2. juna. Iz nekog razloga građani Srbije u manjem procentu izlaze na lokalne izbore u odnosu na parlamentarne i predsedničke. Na primeru Valjeva ta razlika je nekih 12,3 % ako uporedimo broj izašlih na parlamentarne izbore u decembru 2023. i lokalne izbore od pre par nedelja.

Voleli bismo da je veći broj građana prepoznao važnost lokalnih izbora, jer se na njima rešavaju jako važna lokalna pitanja, koja zapravo određuju naš svakodnevni život i najviše utiču na njega. Potrudićemo se da u narednom periodu više pažnje posvetimo tome da građane motivišemo da budu više zainteresovani za lokalne teme.

Takođe, moraćemo još dosta da poradimo na obezbeđivanju podrške na seoskom području, jer je vladajuća koalicija upravo na seoskim biračkim mestima osvojila 7000 glasova više od naše koalicije. Dakle, očekuje nas još puno posla.”

Odbornica koalicije Ujedinjeno Valjevo može, Anja Ristović iz Stranke slobode i pravde zaključuje: “Čuli ste već da naša koalicija nastavlja da radi zajedno, što je u Valjevu izgleda retkost. Mi smo već uveliko počeli da radimo na planiranju naših daljih aktivnosti.

Krenućemo u svojevrsnu postizbornu kampanju. Želimo da nastavimo direktnu komunikaciju sa građanima koju smo započeli tokom predizborne kampanje. Predstavićemo naše odbornice i odbornike i građanima obezbediti kanale za direktnu komunikaciju sa njima. Želimo da budemo na usluzi našim sugrađankama i sugrađanima. Obratićemo se i organizacijama civilnog društva u našem gradu. Organizovaćemo sastanke sa njima i predstaviti mogućnosti za saradnju.

Potrudićemo se da oko našeg odborničkog kluba okupimo stručne ljude za različite oblasti kako bismo na što bolji način učestvovali u radu lokalnog parlamenta. Napravićemo stručne timove za više oblasti važnih za funkcionisanje grada. Obićićemo ponovo valjevska sela i gradske mesne zajednice i razgovarati sa građanima, ali ovoga puta kao odbornice i odbornici, odnosno kao neko ko njihove muke i probleme može da predstavi za skupštinskom govornicom.

Ovo su samo neke od aktivnosti koje pripremamo. Biće ih još mnogo i najavljivaćemo ih onda kada za to dođe vreme. Naša poruka za valjevsku vlast je – sVAnuće.”