17/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Tadić: Dužni smo da obezbedimo uslove i privredni ambijen za očuvanje stanovništva u gradu i selima
Nebojša Neša Tadić FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs vesti Valjevo

Tadić: Dužni smo da obezbedimo uslove i privredni ambijen za očuvanje stanovništva u gradu i selima

Autor 18/06/2024

Prilikom današnjeg obraćanja javnosti Nebojša Tadić, predsednik GrO Zdrava Srbija i izabrani odbornik u Skupštini  grada, govorio je o ciljevima koje će “Zdrava Srbija” predložiti za Program Valjevo 2028.

“Valjevci žele da budu dobro plaćeni činovnici, oficiri i sveštenici, samostalne zanatlije i trgovci, učitelji i profesori, vlasnici malih i srednjih preduzeća, vlasnici ugostiteljskih objekata i hotela, profesionalni sportisti koji će igrati u svom gradu, glumci koji će nastupati u našem gradskom pozorištu.

Mi smo dužni da obezbedimo uslove i privredni ambijent u kome će sve to biti moguće. Jedino tako ćemo ih zadržati u Valjevu da ovde formiraju svoje velike porodice kako bi Valjevo i valjevska sela ponovo pevali.

Prvi predlog koji ću ja u ime Zdrave Srbije predložiti Gradonačelniku Gojkoviću i Gradskom odboru SNS čiji je on predsednik odnosiće se na usvajanje novog Prostornog plana Valjeva koji će uključiti i sva valjevska sela. To treba da bude projekat koji će da predvidi organizaciju života u našem gradu za sledećih pedest godina a ne samo za sledeće četiri godine. Ovakav Prostorni plan mora da projektuje infrastrukturu i pravce razvoja i širenja Valjeva u budućnosti kako se  ne bi dešavalo da stihijski gradimo uglavnom po najužem gradskom jezgru ne vodeći računa o ekologiji, saobraćaju, parkinzima, parkovima i opterećenju postojeće  infrastrukture. Valjevo je opkoljeno prelepim brdima u neposrednoj blizini gradskog jezgra. Verujem da svako od tih brda mogu biti lokacije gde mogu da niknu moderna i dobro organizovana naselja, kako vidimo da se Beograd širi od Surčina do Železnika, od Grocke do Batajnice i od Višnjice do Borče koji su udaljenio od gradskog jezgra Beograda po tridesetak kilometara. Naša brda su udaljena od dva do pet kilometara i imaju idealnu poziciju za gradnju novih naselja. Ovakav Prostorni plan mora posebnu pažnju da posveti najužem gradskom jezgru, a pre svega zaštiti prelepih najstarijih građevina u Valjevu. Tu ćemo predložiti apsolutnu zabranu rušenja takvih objekata. Ako su zgrade dotrajale i sklone urušavanju, moguće je uz specijalne metode zadržati fasadu, a sve iza fasade porušiti i napraviti novo i moderno. Takve metode se već decenijama primenjuju u svim starim evropskim gradovima.

Drugi predlog Zdrave Srbije će se odnositi na formiranje više, a najmanje šest gradskih i seoskih opština. Postojeći ustav, Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut grada Valjeva predviđaju takvu mogućnost. Ovaj predlog je sastavni deo budućeg Prostornog plana za koji se zalažemo. Ova dva posla su toliko bitna da Valjevo treba da raspiše konkurs, možda i međunarodnog karaktera, kako bi dobili najbolje ređenje za budućih pedest godina. Divčibare moraju dobiti posebno mesto u takvom prostornom planu. Iz ovakvog Prostornog plana treba da proistekne novi Generalni i Detaljni urbanistički plan.

Treći predlog Zdrave Srbije će se odnositi za stratešku izmenu privrednog modela našeg grada. Postojeći privredni model je rešio užasno veliku nezaposlenost koja je zadesila celu Srbiju pa i Valjevo nakon divljačke i bezdušne privatizacije koja je izvršena od 2000. do 2010. godine. Međutim postojeći privredni model ne garantuje da će mladi ljudi videti perspektivu u našem gradu. Poznato je da su mnogi napustili Valjevo tražeći bolje i bolje plaćene poslove od onih koje nude strane kompanije koje su otvorile svoju proizvodnju u našem gradu. Verujem da Valjevo mora da osigura da Krušik pojača i proširi svoju proizvodnju, ali da zaposleni imaju višestruko veću platu, jer se radi o visoko profitabilnim poslovima. Ako država bude prinuđena da namensku industriju privatizuje ili delimičmo privatizuje, grad Valjevo mora pokazati ambiciju da bude suvlasnik u Krušiku.

Takođe, Valjevo treba da se izbori da mnogi delovi koji su pod upravom ” ministarstava sile ” budu maksimalno prisutni u Valjevu. Kada to kažem mislim na to da Valjevci imaju talente i tradiciju profesionalnog vezivanja za vojsku, policiju, specijalne jedinice. Moramo dati priliku mladim Valjevcima da budu oficiri i državni činovnici prvog ranga a ne samo novi proletarijat u stranim fabrikama. Ne treba velika stručnost da se uoči da Valjevo ne koristi Bogom danu poziciju za razvoj turizma i proizvodnje zdrave i kvalitetne hrane. Posebno je tragična situacija u poljoprivredi. Ono malo što rodi u valjevskim selima uglavnom se prodaje kao jeftina sirovina. Proizvođački kapaciteti ne postoje ili jedva da postoje. Tu se mora radikalno promeniti pristup.

Da zaključim, moramo pripremiti, projektovati i uspostaviti privredni model koji neće Valjevce svoditi na jeftinu radnu snagu u stranim fabrikama i kompanijama, seljake koji žive u uslovima kao u vreme Kleopatre, bez elementarno rešenih uslova za civilizovan i dostojanstven život i državne činovnike sa nedovoljnim platama. Ako budemo radili isto, dobićemo isto, a to znači smanjivanje broja stanovnika u našem Valjevu.

Sve ovo nije moguće realizovati iz postojećeg budžeta grada. Verujem da u sledeće četiri godine treba da iskoristimo spremnost Predsednika Srbije i centralnih vlasti iz Beograda da pomognu, kao što su to radili prethodnih godina, a mi da pokažemo ambiciju i spremnost da puno radimo do ispunjenja ovakvih ciljeva.

Tendencije u Evropi, kojoj težimo i čiji model organizacije države i privrede primenjujemo, je takav da će gradovi sve više dobijati na važnosti, da će mnoge poslove preuzeti od centralnih vlasti i da će zbog toga raspodela poreza biti u korist lokalnih samouprava, a posebno gradova. U takvoj situaciji će i budžet Valjeva biti značajno veći pa se moramo pripremati i za to vreme.

Ovo su ključne tačke našeg strateškog razmišljanja o budućnosti Valjeva i onome što je neophodno započeti ili obaviti u sledeće četiri godine.

Ovo saopštavam pred vama jer očekujem da i vi, kao predstavnici “sedme sile”, pokrenete raspravu o ovim i drugim temama kako bi ohrabrili gradonačelnika Lazara Gojkovića, novoizabranu Skupštinu Valjeva i buduću gradsku izvršnu vlast da visoko podignu lestvicu i mobilišu sve one koji su spremni da rade na preporodu Valjeva u sledeće četiri godine koje su istorijska šansa za Valjevo i koje se više nikada neće ponoviti”,rekao je Nebojša Tadić, predsednik Gradskog odbora Zdrave Srbije Valjevo i izabrani odbornik u Skupštini Valjeva.