27/02/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • ODLOŽENA IZLOŽBA „SALON“ U MIONICI
izlozba-u-kulturnom-centru-u-mionici-Zeljko-Vitorovic-i-Milan-Hrnjazovic-prenosi-objektiva.rs-iz-Valjeva.

ODLOŽENA IZLOŽBA „SALON“ U MIONICI

Autor 20/02/2023

Izložba slika „Salon“ u galeriji Kulturnog centra u Mionici, prvobitno planirana za večeras, biće otvorena u ponedeljak, 27. februara 2023. godine, od 19 sati i 30 minuta.

Tom prilikom, u galeriji Kulturnog centra u Mionici, pored ulja na platnu, akademskih slikara Milana Hrnjazovića i Željka Vitorovića, biće prikazana i serija Hrnjazovićevih fotografija „Big Game“.

Povodom predstojeće izložbe profesor srpskog jezika i književnosti, Željko Obrenović, pisac iz Valjeva, u katalogu izložbe je, pored ostalog, napisao:

„Otuda raduje sama ova ideja Salona, kao neke vrste omaža ranijim, i za umetnost, reklo bi se, duhovno boljim vremenima.

Ne samo što su Vitorović i Hrnjazović prepoznali ono što savremenom dobu nedostaje u društvenom smislu, nego se iste ove pojedinosti daju prepoznati i u samoj njihovoj umetnosti, odnosno slikama.

Za početak, obojica slikaju na klasičan, realistični način. Ali daleko da su zarobljeni u nekom tradicionalnom ključu ili da stvaraju retro umetnost. Teško da bilo ko može pri pogledu na neku od njihovih slika pogrešiti i smestiti je u bilo koje drugo razdoblje do u ovo u kojem živimo.

Kod Vitorovića ćemo uočiti pošast konzumerizma, idolatrije i simbola potrošačkog društva koji su se „uzdigli“ do ikoničnosti, sa jedne strane, sa druge su tu žrtve istog tog sistema, umorni radnici u sirotinjskom dekoru, scene ispitivanja, koje klasičnu kompoziciju smeštaju u milje koji se može povezati i sa socijalnim i sa postapokalipsom, koja, čini se, samo što nije stigla.

Kod Hrnjazovića se pak, nakon njegove „razlivene“ faze, uočava figurativnije bavljenje iskonskim motivima, poput Rajskog vrta, kakav nikad nije viđen, nadrealne seksualnosti ili pak selfi kulture, gde svet u plamenu, u pozadini, ne utiče na onoga ko gleda u objektiv. Konzumerizam se, takođe, plastično očitava i sa njegove serije fotografija gde doterane devojke sa osmehom glođu ljudske kosti ili se pak deca, kao sa igračkama, igraju istim tim kostima, obojenim u pristupačnije i privlačnije boje.“

Izložba „Salon“, Kulturni centar Mionica, ponedeljak, 27. februar, 19 i 30.