30/11/2023
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • URUČENE NAGRADE I PROMOVISAN PLAKAT ČAROBNA MUZIKA REČI
Matična biblioteka Valjevo likovni konkurs Objektiva.rs foto Dragan Krunić 19 april 2022. godine

URUČENE NAGRADE I PROMOVISAN PLAKAT ČAROBNA MUZIKA REČI

Autor 19/04/2022

Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva uručila je prigodne nagrade najuspešnijim na likovnom konkursu “Čarobna muzika reči” prilikom promocije istoimenog postera koji će u predstojećem periodu predstavljati različite programe koje Biblioteka priređuje.

Prema rečima akademskog slikara, Milana Hrnjazovića, na osnovu kolorita i likovnosti, za najbolje radove na godišnjem likovnom konkursu nagrađeni su crteži učenika Nemanje Vasića II-1 iz Osnovne škole Desanka Maksimović i troje učenika Osnovne škole Nada Purić: Mihajla Milovanovića II-2 i Olga Glišić i Iva Bošković, iz odeljenja VIII-2.

Inače, autor postera Čarobna muzika reči su valjevski umetnici: akademski slikar Milan Hrnjazović, ilustrator i dizajner Marija Jevtić i višestruko nagrađivani arhitekta, dizajner i karikaturista Dušan Arsenić koji su koristeći izabrane likovne radove učenika osnovnih škola dizajnirali zajednički poster koji je štampan u sto numerisanih primeraka.

Tim povodom, direktorka Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva, Violet Milošević je naznačila da poster simbolizuje zajedničku umetnost malih stvaralaca i dokazanih valjevskih umetnika.

Prošle godine, u okviru ciklusa “April – mesec knjige” Biblioteka je objavila likovni konkurs Čarobna muzika reči. Malo neobično za Biblioteku da je to likovni konkurs, malo neobičan naslov.

U suštini, sve je apsolutno jasno: Biblioteka je institucija koja posvećuje pažnju svim umetnostima i želimo da negujemo sve dobro u ovom gradu postoji, i zato je tu muzika, zato su tu i reči i likovna umetnost.

Matična biblioteka Valjevo Objektiva.r foto Dragan Krunić 19. april 2022.
Danas ispred Muzeja zavičajnih pisaca – početak novog likovnog konkursa za 2022. godinu

Radove koji su izabrani, naši umetnici su koristili da naprave ovaj poster. Bilo je veoma teško doći do ovih radova zbog situacije kroz koju smo svi prošle godine prolazili, tako da je činjenica da se neke škole nisu uključile. U kontekstu toga da smo mi uspeli da napravimo ovaj poster i da je ceo posao vrlo uspešno završen, možda će, od ove godine dati motiv svima koji u školama rade, slikaju, da se aktivnije uključe,” rezimirala je direktorka, Violeta Milošević.

Predstavljanje postera je istovremeno najava početka novog konkursa za 2022. godinu, što je simbolično obeleženo akcijom zajedničkog slikanja timova učenika iz osnovnih škola ispred Muzeja zavičajnih pisaca, gde je održano uručenje nagrada i promocija postera Čarobna muzika reči.