30/05/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Odobreno finansiranje unapređenja energetske efikasnosti 21 javnog objekata u 21 lokalnoj samoupravi
šuma Inženjeri zaštite životne sredine Green Economy EP Objektiva.rs Valjevo

Odobreno finansiranje unapređenja energetske efikasnosti 21 javnog objekata u 21 lokalnoj samoupravi

Autor 14/09/2023

Na osnovu Javnog poziva za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u gradovima i opštinama, koji je raspisan u aprilu ove godine, Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je finansiranje projekata u 21 lokalnoj samoupravi, za šta je obezbeđeno 400 miliona dinara.  

Unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima, školama, vrtićima, domovima zdravlja i drugim objektima na lokalu je strateški cilj države kako bismo ostvarili uštedu energije, smanjili troškove grejanja zimi i hlađenja leti, ali i umanjili negativne uticaje na životnu sredinu.  Početak radova očekujemo nakon izbora izvođača radova krajem ove, odnosno početkom sledeće godine. Završetkom sanacije smanjićemo potrošnju  energije od 30 do 50 odsto u zavisnosti od primenjenih mera, poboljšaćemo uslove rada i boravka u objektima, kako za zaposlene tako i za korisnike i posetioce“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Valjevo potpisalo ugovor o sufinansiranju mera energetske sanacije – pročitajte ovde.

Nakon sprovedenog javnog poziva, odobrena su sredstva za finansiranje projekata energetske sanacije osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja u: Bosilegradu, Valjevu, Vladičinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Gradskoj opštini Grocka, Gradskoj opštini Savski venac, Despotovcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Pirotu, Rači, Raškoj, Svilajncu, Trsteniku, Ćićevcu, Ubu i Užicu.

Ugovori za energetsku sanaciju za 131 lokalnu samoupravupročitajte ovde

Mere energetske sanacije koje će se finansirati kroz javni poziv obuhvataju, između ostalog, zamenu prozora i vrata, unapređenje izolacije zgrada, zamenu kotlova efikasnijim i ugradnju toplotnih pumpi, ugradnju solarnih kolektora za toplu vodu, modernizaciju javnog osvetljenja i ugradnju solarnih panela.

Ministarstvo je do sada realizovalo osam Javnih poziva u okviru kojih je energetski sanirano 145 javnih objekata u 145 JLS u ukupnoj vrednosti od 2,7 milijardi dinara, čime je ostvarena ušteda od oko 30 miliona KWh godišnje, kao i smanjenje emisije CO2  oko 13.000 tona godišnje, navedeno je u saopštenju pres službe Ministarstva rudarstva i energetike.

U Vlade Danilovića 1 radovi su obavljeni u okviru konkursa energetske efikasnosti Lokalne uprave Valjevo sa Ministarstvom rudarstva i energetike, pod pokroviteljstvom USAID-a – pročitajte ovde.