23/06/2024
Najnovije vesti
Foto-Emilija-Jovanovic-Ministarstvo-rudarstva-i-energetike-ugovori-uruceni-objektiva.rs

Ugovori za energetsku sanaciju za 131 lokalnu samoupravu

Autor 20/07/2023

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, uručila je danas ugovore predstavnicima 131 lokalne samouprave koje su dobile sredstva u okviru novog programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, u kojem je za subvencije domaćinstvima obezbeđeno oko 1,8 milijardi dinara.

“Više od 8.000 građana moći će kroz javni poziv program da smanji potrošnju energije u svom domaćinstvu tako što će zameniti vrata i prozore, popraviti izolaciju, ugraditi efikasnije kotlove ili solarne panele. Blizu milijardu dinara subvencija obezbedilo je Ministarstvo, a još oko 800 miliona jedinice lokalne samouprave.
Država i lokalna samouprava pokrivaju do 50 odsto troškova investicije domaćinstva, a građani koji se opredele za više mera subvencijama mogu pokriti i do 65 odsto troškova. Takođe, prvi put su u povoljniji položaj stavljene opštine najnižeg stepena razvijenosti i one koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha”
, rekla je Đedović na ceremoniji potpisivanja i dodele ugovora lokalnim samoupravama u Palati Srbija.

Nakon potpisivanja ugovora, počinju javni pozivi za privredne subjekte koji će izvoditi radove, a već tokom leta očekujemo i prve javne pozive za građane, rekla je Đedović. Naglasivši da će i građani i privredni subjekti moći da se prijave na javni poziv tokom cele godine.

“Nadamo se da ćemo uz efikasnu realizaciju radova već do kraja godine imati i prve rezultate, odnosno smanjenje potrošnje električne energije tokom grejne sezone.
Očekivane ukupne uštede energije na osnovu sprovedenih mera iz ovog javnog poziva iznose 90 miliona kWh godišnje, a smanjenje emisija CO2 procenjuje se na 40.000 tona godišnje”
, podsetivši da je do sada oko 20.000 domaćinstava energetski sanirano zahvaljujući podršci države, a da su sada obezbeđena sredstva za duplo više.

Đedović je najavila da će u narednih pet godina koliko traje program “Čista energija i energetska efikasnost za građane Republike Srbije” oko 50.000 domaćinstava imati priliku da dobije subvencije.
“Za te svrhe obezbedili smo 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom, a razgovaramo i sa drugim finansijskim institucijama o podršci projektima u oblasti energetske efikasnosti. Najjeftinija je ona energija koja se ne potroši i efikasnom potrošnjom energije radimo u svoju korist i istovremeno pomažemo energetskom sistemu”, rekla je ministarka i pozvala građane da se prijave na javni poziv.

Ona je istakla da su građani pokazali odgovornost i štednjom obezbedili da lakše prezimimo zimu u jeku svetske energetske krize.
“Energetska tranzicija je zadatak svih nas i svako ima svoju ulogu i odgovornost – država, javna preduzeća, privreda, lokalne samouprave, svi mi kao građani. Nastavićemo da ulažemo u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata i da podržavamo građane da smanje potrošnju u svojim porodičnim kućama i stanovima.
Ulagaćemo u dalji razvoj prenosnog sistema, a posebno ćemo raditi na smanjenju gubitaka na distributivnoj mreži. Oko 450 miliona evra biće uloženo u distributivni sistem, uključujući automatizaciju mreže, čime ćemo smanjiti broj ispada i vreme trajanja prekida, u rekonstrukciju mreže i zamenu drvenih stubova betonskim, u zamenu transformatora, i ugradnju pametnih brojila čime smanjujemo tehničke gubitke i neovlašćeno preuzimanje električne energije. Deo tog programa se već realizuje i prve efekte očekujemo tokom naredne grejne sezone“,
rekla je Đedović.