28/02/2024
Najnovije vesti
LYVA Divci Avio klub Valjevo Peti skup modelara 15 maj 2022 FOTO Dragan Krunić Objektiva.rs

ODRŽAN PETI SKUP MODELARA

Autor 16/05/2022

Na sportskom aerodromu Divci (LYVA) održan je peti, sada već tradicionalni skup modelara, koji je i ove godine organizovao Aero klub Valjevo.

Izuzetno lepo vreme, ali i velika aktivnost valjevskog Aero kluba, učinili su da se na ovu manifestaciju prijavi blizu 60 modelara iz cele Srbije. Uz napomenu da je tokom celog dana na aerodromu u Divcima bilo mnogo zainteresovanih građana koji su lepo vreme iskoristili da naprave jednodnevni izlet i uvere se u majstorije zaljubljenika u modelarstvo, ovaj skup je, sa sigurnošću vest dana za mnoge van granica Valjeva.

Nakon kratkog uvodnog pozdrava i svečanog otvaranja od strane predsednika Aero kluba Valjevo Slobodana Andrića, brojni posmatrači su sa uživanjem obilazili i posmatrali modele urađene sa velikom ljubavlju, do savršenstva.

Jedan od učesnika Skupa je bio i Ivan Magdalinić iz Beograda, koji je u Divce došao sa 12-godišnjim sinom Milošem, i izložio pet svojih modela.

Ja sam u modelarstvu 10-tak godina, i ovde je samo jedan deo mojih modela, jer ih stalno menjam. Ovde ima jedan model koji je sa unutrašnjim sagorevanjem, jačine je 15 kubika, radi na metanol, dok su ostali modeli električni, svi su na baterije i sve su elektro motori. Najjači model razvija brzino do 80 km/h, a ja lično ne letim njime na visini većoj od 100 metara, jer je iznad toga gotovo nevidljiv. U Beogradu na žalost nemamo modelarski klub, mi pripadamo klubu u Pančevu iako iz Beograda ima dosta modelara i jako mi je žao što nema ni kluba ni svog letelišta.”

Ivanov sin je od šeste godine zavoleo modelarstvo. Sada ima 14 godina, maksimalno pomaže ocu u pravljenju modela, ali ističe da je njegova glavna ljubav trenutno letenje.

Brojna je bila i ekipa iz Kruševca. “Ja sam lično doneo pet svojih modela, neću leteti sa svih pet, to je ipak više zbog publike i zainteresovanih posmatrača kojih ima dosta, da imaju šta da vide. U proseku se donose po dva – tri modela. Ni mi u Kruševcu nemamo svoj klub, a više ni aerodrom jer smo ga izgubili, pa se snalazimo po livadama. U Kruševcu ima 15 modelara, od čega je polovina baš aktivna. Lično se bavim modelarstvom od svoje 12-te godine, dakle 44 godine sam u modelarstvu. Ovo mi je treći put da dolazim u Divce, preciznije, bio sam na prvom, trećem i evo sada petom Kupu, i mislim da je ovde izuzetno lepo i dobro organizovano“, rekao nam je Slavoljub Milenković iz Kruševca.

“Avione,

baci nam bombone!”

Posebnu čar događaju dali su mali, možda budući modelari i piloti, deca iz Predškolske ustanove “Pčelica” iz Mionice, njih 50 koji su organizovano došli na ovu manifestaciju. Uz budnu pažnju vaspitačica i ljubaznost osoblja Aero kluba Valjevo, najpre su razgledali jedrilice i avione, pa makete, a potom su pratili prezentaciju o letenju. S obzirom da se radi o deci koja će od jeseni u predškolsku grupu svakako je za pohvalu gest rukovodstva PU “Pčelica”. Šlag na tortu i očito nezaboravna zabava za mališane, bilo je prosipanje pune vreće bombona po pisti, iz sportskog aviona. Deca su brzo savladala početno iznenađenje, pa su počeli da skandiraju: “Avione, baci nam bombone!”

U prijatnom druženju i brojne letove, modelari su na ovom skupu, gde nije bilo pobednika, razmenjivali brojna iskustva i savete. Odlična organizacija Aero kluba Valjevo svakako je činjenica da će ovaj Kup u narednim godinama biti na još višem nivou i sa još više učesnika.