28/05/2024
Najnovije vesti

ŽIVORAD NEDELJKOVIĆ U VALJEVU: “NE MOŽE DA SE PIŠE, A DA SE NE ČITA”

Autor 16/05/2022

“Poetski čas valjevskih đaka u spomen Desanki” na Trgu pesništva u Valjevu pratio je i ovogodišnji slavodobitnik nagrade “Desanka Maksimović” pesnik Živorad Nedeljković.

Tim povodom, u kratkom razgovoru sa književnikom, Živoradom Nedeljkovićem, Objektiva.rs razgovara o decenijskom radu i neophodnosti strpljenja koji su prethodili prestižnoj književnoj nagradi:

Treba mnogo strpljenja, ljubavi, ali to je način života, koji mi nismo birali. To je po diktatu nekog dara i tako se moralo živeti. Sada je naše da ispoštujemo što nam je dato. Ipak, treba mnogo strpljenja da se sve to na neki način valorizuje kroz knjige,” navodi Nedeljković i u nastavku razgovora pojašnjava odnos i osećanja odgovornosti koje stvaraju nagrade:

Ova nagrada mi zaista mnogo znači zato što zaokružuje životni krug i došla je kada je taj opus iznet, verovatno ne do kraja, ali tu je negde, u celini. Znate, čovek se uvek prvo zapita da li je tu nagradu zaslužio, pa, bar je u mom slučaju tako, onda se trudim da to dodatno opravdam. Tako da, ako budem napisao još tri – četiri knjige, pokušaću da budem još bolji nego do sada. Nagrade obavezuju na taj način.”

Istovremeno, ovogodišnji dobitnik nagrade “Desanka Maksimović” smatra da je za književno stvaralaštvo prvenstveno bitan talenat, a potom, naglašava, rad na sebi:

“Poetski čas” na Trgu pesništva kraj spomenika u liku Desanke Maksimović u Valjevu

Najvažnije od svega je – čitati. Morate. Recimo, od naše poezije, svu modernu poeziju, do mlađih pesnika moje generacije. To je nezaobilazno. Mnogi pesnici su mi bili uzor. Sećam se kada sam, kao dete, otkrio Stevana Raičkovića. Teško da ta osećanja mogu da opišem. Kasnije Borislava Radovića, Ivana V. Lalića. Sve su to neki osećaji koji vas toliko uzbude, da ostaje uspomena za ceo život. Ljudi se varaju kada misle da je samo talenat važan. Jednostavno, ne može da se piše, a da se ne čita,” rezimira slavodobitnik književne nagrade “Desanka Maksimović”, pesnik Živorad Nedeljković.

Živorad Nedeljković je rođen u Kraljevu, 5. decembra 1959. godine. Od 2002. godine radi kao urednik u izdavačkoj delatnosti Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani u Kraljevu. Uređuje knjige savremenih srpskih pesnika u ediciji Poezija, danas i poeziju u časopisima Povelja i Književni magazin. Osnovnu školu završio je u selu Podunavci i Vraneši kod Vrnjačke Banje, gde je završio Gimnaziju. Studirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Na Radiju Vrnjačka Banja uređivao je 1998. i 1999. godine emisiju Miris reči, a istoimenu emisiju je uređivao i vodio na Radio Kraljevu u periodu od 2002. do 2004. godine. Živi u Čačku.

Dobitnik je brojnih nagrada na festivalima za mlade pesnike Jugoslavije. Za ukupno stvaralaštvo dobio je Disovu nagradu 2011. godine, nagradu Gračanička povelja je dobio 2015. godine, a 2016. godine je dobio Žičku hrisovulju “za poeziju unutarnje svetlosti i srčane potrage za smislom”. Pesme su mu prevođene na engleski, poljski, španski, nemački, ruski i francuski jezik. Član je Srpskog književnog društva od osnivanja i Srpskog PEN-a.

Nakon Poetskog časa u Valjevu, usledila je svečanost uručenja književne nagrade “Desanka Maksimović” u Spomen – kompleksu u Brankovini, u organizaciji Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva i Zadužbine “Desanka Maksimović” iz Beograda, dok će Narodna biblioteka Srbije u Beogradu prirediti Okrugli sto o stvaralaštvu nagrađenog pesnika.