30/05/2024
Najnovije vesti
Molitveni-skup-za-nastadale-u-Beogradu-i-Mladenovcu-u-Sabornom-Hramu-u-Valjevu-Foto-SMM-crno-bela-Objektiva.rs-iz-Valjeva

Održana molitva u Sabornom hramu u Valjevu

Autor 05/05/2023

U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu održan je molitveni skup za stradale na Vračaru i u Mladenovcu. U protekla tri dana u Srbiji je ubijeno 17 osoba, ranjeno oko 25.

Episkop valjevski, Isihije, pored ostalog je rekao da učestvujemo u bolu i patnji najbližih srodnika i roditelja ubijenih i na Vračaru i u Mladenovcu: „Prepodobni Ava Justin nas je učio da nikada nije bilo manje Boga u čoveku, nego na Veliki petak. Mi to osećamo danas, kada gledamo ove događaje. Shvatamo da je odricanje od Boga najstrašnije što čovek može da uradi. Ono dovodi od potpunog odricanja od ljudskosti, koja je Božji dar u nama, i do prezira prema bližnjem. Ako se ne leči i okaje, dovodi i do ubistva“, rekao je vladika Isihije:

„Čovek odluči, hladnokrvno, da ima vlast da uzima živote bližnjih, umesto da ih voli, ili podnosi, on im uzima dar Božji – život.

Kada stojimo pred ovim strašnim činom, možemo da se potrudimo, koliko je moguće ljudskoj prirodi, da sastradavamo, da ne izmišljamo neke velike reči i pokušavamo ljudskom logikom da shvatimo šta se dešava, već da zagrlimo jedni druge i da se od srca pomolimo za spasenje“, pored ostalog je rekao vladika Isihije, uz zaključak da prvo treba preispitati sopstveno ponašanje i da treba slediti učenja Svetih Vladike Nikolaja i Ava Justina.

Pomen je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop valjevski Gispodin Isihije, uz sasluživanje arhijerejskih namesnika prvog i drugog valjevskog protonamesnika Darka Đurđevića i Saše Maksimovića i više sveštenoslužitelja.

Pored izuzetno velikog broja građana, kao i učenika i nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Valjeva, za pokoj tragično nastradalih pomolili su se i gradonačelnik, Lazar Gojković, načelnik Kolubarskog okruga, Miloš Milutinović i načelnica Školske uprave, dr Zorica Jocić.