22/07/2024
Najnovije vesti
Policijska-uprava-Valjevo-edukativni-projekat-i-promocija-prenosi-Objektiva.rs

Održana radionica Vršnjačko nasilje u stvarnom i virtuelnom okruženju

Autor 26/09/2023

Pripadnici Policijske uprave Valjevo organizovali su interaktivnu radionicu “Vršnjačko nasilje u stvarnom i virtuelnom okruženju” na platou ispred Centra za kulturu u Valjevu.

U okviru realizacije projekta “Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ priređena je interaktivna radionica za decu, prvenstven predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Mališani, u pratnji roditelja i staratelja, imali su priliku da detaljno sagledaju brojne interesantne sadržaje i razgovaraju sa pripadnicima policije. Deca su rado zapitkivala o radu službenika, funkcionisanju opreme i vozila, a potom su od Policijske uprave Valjevo dobili zahvalnice radi učešća u radionici.

Predstavljen projekat Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo – pročitajte OVDE

Prilikom druženja sa mališanima i njihovim roditeljima, policijski službenici su podsetili na značaj nenasilnog ponašanja ne samo u stvarnom okruženju, već i pri komunikaciji putem društvenih mreža na Internetu.

Razgovarali su o neophodnost poštovanja saobraćajnih propisa, vezivanja sigurnosnog pojasa, poštovanja propisane brzine kretanja, mogućim opasnostima prelaza ulice van pešačkog prelaza i kretanja van pešačkih staza, upotrebe mobilnog telefona prilikom vožnje, nošanja slušalica tokom učešća u saobraćaju. Pri tome upozorivši i na moguće opasnosti za pešake, bicikliste i motocikliste, kao i sve učestalije vožače kuadova, trotineta, skejtborda i rolera na kolovozima. Istovremeno naglašavajući da su saobraćajni propisi ustanovljeni radi bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Upravo radi povećanja bezbednosti, pripadnici Policijske uprave Valjevo od početka školske godine obavljaju pojačanu kontrolu saobraćaja, posebno u zonama škola.

Ministarka prosvete: “Izmenama zakona jačamo vaspitnu funkciju škole” – pročitajte OVDE

Realizacija projekta “Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo” počela je od septembra 2023. godine u svim osnovnim školama u Srbiji u saradnji MUP Srbija i Ministarstva prosvete. Primarni cilj je proširivanje znanja i stvaranje svesti o vrstama i mogućim posledicama nasilnog ponašanja u realnom, kao i u virtuelnom svetu, prvenstveno kod mališana.

Povodom edukacije dece i odraslih, Policijska uprava Valjevo je priredila promotivnu interaktivnu radionicu “Vršnjačko nasilje u stvarnom i virtuelnom okruženju” ukazujući da represija ne predstavlja jedino moguće rešenje problema, već je u znatno većoj meri značajna preventiva i poštovanje poželjnih normativa tradicionalnog društvenog ponašanja.  

NVO Obumbratio održala edukativnu akciju podele flajera kao jedan vide prevencije nasilja – pročitajte OVDE