19/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo-vesti-FOTO-Objektiva.rs-Snezana-Jakovljevic-Krunic-izlozba-Galerija2-Narodni-muzej-06-2023.

Održani izložba i aukcija torbi ukrašenih dečjim crtežima u Narodnom muzeju

Autor 18/06/2023

Narodni  muzej Valjevo organizovao je veoma interesantan program, izložbu crteža valjevskih osnovaca  „Ponesimo našu prošlost“ iz čega je proistekla aukcija platnenih torbi na koje su odštampani dečji radovi preplavljeni etno motivima karakteritičnim prvenstveno za valjevski kraj.

Na izložbi su prikazana 62 likovna rada starijih osnovaca  nastala tokom etnološko – likovne radionice „Etno motivi“ održane u Narodnom muzeju Valjevo. Autorka izložbe i radionice, Natalija Marković,  kustos etnolog Narodnog muzeja Valjevo, podstakla je učesnike da likovnom kreacijom izraze sopstveni doživljaj našeg kulturno – istorijskog i tradicionalnog nasleđa.

Deca su različitim likovnim tehnikama slikala motive prigodne za kuhinjske krpe, duhovito oslikali nekada veoma popularne “kuvarice”, maštovito iscrtali šarene ćilime, pri tome se bazirajući na tradicionalnoj narodnoj baštini.

Petra Marković, učenica petog razreda u Osnovnoj školi Andra Savčić je veoma lepo oslikala motive prigodne za ukrašavanje jastučnica, kuhinjskih krpa i “kuvarice”. Potvrđuje da je učesnike etno radionice u Muzeju likovna radionica obradovala i da bi voleli da su ovakvi i slični programi još učestaliji.

“Nacrtala sam kuvaricu dok kuva ručak. Htela sam da bude jedna žena dok sprema ručak, a to je u vezi ljubavi. Zatim, jastuk kao cveće, razmišljala sam i ukrasila sam ga i mašnicama. Krpu sam sama smišljala i oslikala pečurkama jer su mi zanimljive i čudne, i nacrtala sam leptiricu i čaj. Bilo je veoma interesantno jer dok smo crtali, to nas je još više inspirisalo za razmišljanje kako da naši crteži budu još lepši”, kaže Petra Marković.

Svi učesnici etno radionice od Narodnog muzeja Valjevo su dobili prigodne poklone, zahvalnice i besplatne godišnje ulaznice, bogato opremljen katalog koji prati izložbu “Ponesimo našu prošlost” gde su reprodukcije svih dečjih radova.

Upravo su dečji crteži preneti i na platnene torbe koje su licitirane na humanitarnoj aukciji za Osnovnu školu Nada Purić. Početna cena je iznosila 500 dinara, ali je većina torbi izlicitirana na više sume. To je još jedna potvrda lepote radova i kreativnosti valjevskih osnovaca čiji crteži, odštampani na platnenim torbama, zaslužuju da budu zastupljeni i u prezentaciji grada.

Povodom izložbe “Ponesimo našu prošlost” u Narodnom muzeju Valjevo, u čijoj Galeriji je dostupna još ovog vikenda, etnolog Gordana Pajić je obrazložila da je komisija pri žiriranju dečjih radova ocenjivala likovnost, kreativnost u interpretaciji teme i razumevanje zadate teme.

Takođe, u program su učestvovali polaznici muzičkog zabavišta i pripremnog razreda Muzičke škole “Živorad Grbić” iz Valjeva, uz instrumentalnu podršku etno-muzikološke sekcije i profesorki Slavice Rajevac, Tamare Milosavljević i Milene Urošević.