21/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Podrška iz inostranstva za domaću Rotari zajednicu i projekte
Valjevo-vesti-Objektiva.rs-FOTO-Rotary-Srbija-godisnja-konferencija-Beograd-14.06.2023.

Podrška iz inostranstva za domaću Rotari zajednicu i projekte

Autor 18/06/2023

U Beogradu je održana završna konferencija Rotari zajednice iz Srbije i Crne Gore, okupivši oko 150 učesnika sa gostima iz Hrvatske i Belgije, radi sumiranja ostvarenih filantropskih i humanitarnih projekata tokom proteklih godinu dana.

Domaćin događaja bio je guverner Rotari Distrikta za Srbiju i Crnu Goru, Nikola Božić, koji je učesnicima predstavio sve važne projekte podrške lokalnoj zajednici u oblasti obrazovanja, zdravlja i lokalnog ekonomskog razvoja.

„Iza nas je godinu dana intenzivnog rada na vraćanju u normalu nakon pandemijskih godina. Bilo je važno probuditi celu Rotari zajednicu, ohrabriti ljude da ponovo počnu da razmišljaju o podršci drugima, pokrenuti nove projekte i uspostaviti međunarodnu saradnju. Sve ovo je doprinelo da smo uspešno realizovali veliki broj projekata, a u našu zemlju doneli veoma vredne humanitarne projekte podržane od strane Međunarodne Rotari Fondacije i USAID. Možemo biti veoma zadovoljni svime što je ostvareno“, rekao je guverner Rotari zajednice, Nikola Božić otvarajući ovaj najveći skup Rotarija priređen ove godine.

Rotari konferencija je bila prilika da se nagrade najuspešniji pojedinci i najaktivniji klubovi koji su u prethodnih godinu dana doprineli uspešnoj realizaciji nekoliko desetina lokalnih, nacionalnih i međunarodnih projekata pomaganja gde je potrebno. Projekti su uglavnom bili usmereni na obezbeđivanje neophodne opreme bolnicama, porodilištima i centrima za vantelesnu oplodnju, moderne školske opreme za IT i STEM obrazovanje, nameštaj za vrtiće itd.

Posebna čast za sve učesnike bilo je i prisustvo izaslanika predsednice Rotari Internacionale, nekadašnjeg guvernera Distrikta u Belgiji, Ludo Van Helleputte, kao i guvernera susednog Distrikta Hrvatska, Ivana Miškulina.

Gost iz Belgije gospodin Van Helleputte preneo je posebn pozdrave predsednice Rotarija Dženifer Džons i između ostalog dodao: „Drago mi je da vidim koliko je aktivna Rotari zajednica i u Srbiji i u Crnoj Gori. Raduju me ostvareni rezultati, i obim projekata pomaganja drugima. Hvala vam na ovolikom trudu i pravom korišćenju svetske Rotari organizacije za pomaganje lokalnoj zajednici. Čestitam guverneru Nikoli Božiću na svemu postignutom u prethodnih godinu dana.“

Ovaj veliki događaj iskorišćen je i za najavu aktivnosti i budućih projekata u narednoj godini, koja će nakon ove godine koja je imala slogan „Zamisli Rotari“, biti vođena pod sloganom „Donesimo nadu svetu“.

Zaključujući događaj guverner Nikola Božić je rezimirao: „Posebno smo ponosni na naše međunarodne projekte kroz čiju realizaciju su brojne škole dobile mBot robote i edukativne dronove, a pre nekoliko godina i laptop računare i drugu IT opremu. Zahvaljujući njima za najmlađe učenike kreirano je podsticajno okruženje za kvalitetno obrazovanje iz STEM predmeta, a kako bi oni stekli naučno-tehnološko, inženjersko i matematičko znanje kroz zabavu i neposrednu praksu. Ove godine smo za škole korisnike ove podrške organizovali i regionalna i nacionalno takmičenje u programiranju dronova „Znanjem za budućnost“, za 40 škola iz cele Srbije. Ne treba zaboraviti ni angažman Rotari klubovia u nekoliko gradova tokom zajedničke borbe protiv Covid-19“.

Rotari zajednica u Srbiji i Crnoj Gori uz veliku međunarodnu podršku nastavlja realizaciju svojih planova za pomaganje u lokalnoj zajednici sa jednakim žarom i energijom.