24/06/2024
Najnovije vesti
Valjevo Objektiva.rs vesti Foto Dragan Krunić Narodni muzej Valjevo Objektiva.rs foto Dragan Krunić 16 03 2022 uoči Dana grada 20. marta 2022. godine

Dečja izložba „Ponesimo našu prošlost“ u Narodnom muzeju Valjevo

Autor 03/06/2023

U Galeriji Narodnog muzeja Valjevo, u subotu, 3. juna 2023. godine, u 18 časova, biće svečano otvorena izložba „Ponesimo našu prošlost“ radova učenika od 5. do 8. razreda valjevskih osnovnih škola na temu etno motiva.

Nakon svečanog otvaranja izložbe sledi aukcija torbi na kojima su štampani likovni radovi đaka učesnika.

Na izložbi će biti predstavljena 62 likovna rada nastala prilikom učešća valjevskih osnovaca na Etnološkoj – likovnoj radionici „Etno motivi“ Narodnog muzeja Valjevo.

Svi učesnici radionice i izložbe na poklon će dobiti zahvalnice, besplatne godišnje ulaznice za Narodni muzej Valjevo, kao i katalog koji je štampan specijalno za ovu izložbu, a u kojem se nalaze reprodukcije dečjih radova.

Natalija Marković kustos etnolog valjevskog Narodnog muzeja je autorka radionice i veoma interesantne izložbe. Podstakla je mlade likovne stvaraoce da zavire u prošlost i svojom kreativnošću ovekoveče deo našeg kulturnog blaga.

U program radionice bili su uključeni učenici starijih razreda svih osnovnih škola sa teritorije Valjeva. Đaci su imali zadatak da različitim likovnim tehnikama izraze svoj doživljaj određenih elemenata naše tradicionalne kulture. U ovom slučaju etnoloških motiva na upotrebnim i odevnim predmetima, kao što su ćilimi, peškiri, jastučnice, tzv. kuvarice, jeleci, pregače itd.

Komisija u čijem sastavu su bili etnolog, Gordana Pajić, istoričarke umetnosti Jelena Ivić i Marija Đurić i akademski slikar Predrag Blagojević, žirirala je radove svih učesnika. Ocenjivane su likovnost, kreativnost u interpretaciji teme i razumevanje zadate teme.

Komisija je dodelila pet ravnopravnih nagrada. Cilj nam je da kroz umetnost, kulturu i sport, afirmišemo pozitivne vrednosti naših osnovaca, te ujedno razvijamo i osećaj humanosti i odgovornosti prema društveno osetljivim grupama”, rekla je kustos etnolog Narodnog muzeja Valjevo, Natalija Marković, autorka izložbe „Ponesimo svoju prošlost“ i etnološko – likovne radionice „Etno motivi“.