17/04/2024
Najnovije vesti
OS-Andra-Savcic-Valjevo mladji osnovci ulaz FOTO Snežana Jakov. Krunić za Objektiva.rs vesti Valjevo

OŠ Andra Savčić odobren još jedan projekat iz domena inkluzije u okviru Erazmus-a

Autor 08/12/2023

U drugoj godini učešća, i na Erazmus konkursu za 2023/24. školsku godinu, Osnovnoj školi “Andra Savčić” iz Valjeva je odobren još jedan projekat iz oblasti inkluzije – Identifikacija i adaptacija učenika sa teškoćama u učenju.

Prema rečima diplomiranog pedagoga, Milice Vojić Marković dugogodišnjeg stručnog saradnika i pokretača brojnih aktivnosti u Osnovnoj školi “Andra Savčić” projekat je odobren i već su počeli pripreme.

“Projekat nam je odobren, tako da ćemo se i u ovoj školskoj godini usavršavati na međunarodnom nivou.

Škola već godinama radi na sistemima podrške učenicima kojima je podrška potrebna, jasno je da i naš ovogodišnji projekat prati ovaj cilj.

Kao i prošli, i ovaj projekat ima dva pravca usavršavanja: jedan se odnosi na teorijska znanja, drugi na posmatranje prakse u centrima i školama koje nude nove pristupe u okviru teme koju smo obuhvatili projektom.

Teorijski seminar u Barseloni pohađaće dva nastavnika i jedan učitelj, dok će praksu poznatog centra u Aradu pratiti dva učitelja i jedan nastavnik. Svi učesnici su izabrani na javnom internom konkursu. Pripreme za finalni odlazak na edukaciju, u samoj školi, uveliko traju. Održana je psihološka radionica, ovih dana su u toku jezičke prireme, a odmah posle njih na redu su i kulturološke pripreme.

Predstavljena dostignuća Erazmus projekta održanog u valjevskoj OŠ Andra Savčić – pročitajte OVDE

Uporedo sa poslovima vezanim za realizaciju drugog projekta, Erazmus tim škole je poslao Fondaciji „Tempus“ prijavu za akreditaciju škole na sledećih pet godina.

Ovaj projkat je obuhvatio tri oblasti: ponovo inkluziju i podršku učenicima, a zatim, kao nove oblasti u projektima, ali zapravo, oblasti kojima se škola već dugo bavi i prema kojima je već prepoznatljiva u javnosti su – ekologija i unapređenje komunikacije, pre svega, digitalne komunikacije.

Novost, u odnosu na dosadašnje iskustvo škole, je što se u mobilnost i edukaciju na međunarodnom nivou, ovim projektima, osim nstavnika, prvi put uključuju i učenici”, zaključuje diplomirani pedagog, Milica Vojić Marković, pri tome izražava nadu da će Osnovna škola “Andra Savčić” ponovo  dobiti pozitavan odgovor od partnera i da će nastaviti rad na unapređenju obrazovnih i vaspitnih procesa u školi.