19/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Učenici iz OŠ Andra Savčić i Nada Purić iz Valjeva među najuspešnijim na konkursu “Škola prijateljica prirode” organizacije ORCA
Osnovna škola Andra Savčić Valjevo Objektiva.rs foto Snežana Jakovljević Krunić

Učenici iz OŠ Andra Savčić i Nada Purić iz Valjeva među najuspešnijim na konkursu “Škola prijateljica prirode” organizacije ORCA

Autor 02/12/2023

Na konkurs “Škola prijateljiva životinja i prirode” organizacije ORCA koja brine o prirodi i dobrobiti životinja stiglo je 200 prijava timova osnovaca iz cele Srbije. Prvo mesto pripalo je učenicima OŠ Milan Rakić iz Mionice, drugu nagradu osvojili su učenici Osnovne škole Andra Savčić iz Valjeva i pohvaljena je akcija učenika Osnovne škole Nada Purić iz Valjeva.

Prema navodima organizatora konkursa, žiri u sastavu: Dejana Stošić, ispred Fondacije Jelena Šantić, Jelena Ilić iz ORCA i Marija Todorović, nastavnica geografije i građanskog vaspitanja u osnovnoj školi i alumnista ORCA Akademije, imali su veoma težak zadatak da među divnim akcijama odaberu favorite.

Cilj konkursa  je promocija značajaekološkog obrazovanja i vaspitanja u osnovnim školama u Srbiji. Želimo da podržimo primere dobre prakse koji pokazuju da obrazovanje u skladu sa zaštitom prirode i dobrobiti životinja, doprinosi razvoju ličnosti deteta, istovremeno štiteći prirodu i životinje sa kojima delimo životni prostor.Želimo da nagrađeni primeri dobre prakse, inspirišu druge škole, nastavnike, učenike i roditelje da i oni u svom okruženju organizuju ekološke akcije i aktivno doprinesu zaštiti prirode i životinja.

POBEDNIČKE AKCIJE

Nagrade: plaketa za osvojeno prvo, drugo ili treće mesto, priručnik za nastavnike „Dobrobit životinja i mi“ koji je izradila ORCA, kao i neka od divnih knjiga o ljubimcima: „Ničija kuca“ autorke Patriše Anđelković; „Njegovo veličanstvo kućni ljubimac“, autorki Tamare Džamonje-Ignjatović i Eleonore Vlahović; „Đole dog“ autorke Jelene Rvović Jelić.

ŠKOLA PRIJATELJICA ŽIVOTINJA – PRVO MESTO: OŠ „MILAN RAKIĆ“, MIONICA – POBEDNIČKA AKCIJA: ZAŠTITA PČELA I PTICA

Učenici: Kovačević Nikola, Janković Novak, Marić Sanja, Prokić Veljko, đorđe Šujdović, Nešovanović Neda, Lenka Simović, Uroš Mišić (odeljenja V-3, VI-3, VII-1,2,3,4, VIII-1 i 3) sa nastavnicom Biljanom Ilić. Akcija zaštita životinja u OŠ „Milan Rakić“ Mionica, sprovedena je kroz ekološku sekciju, tokom meseca oktobra, pod rukovodstvom nastavnika biologije i geografije. Učestvovali su učenici starijih razreda, ukupno 22 učenika.

Prema navodima učesnika, akcija je sadržala sledeće korake: napravljeno je 10 kućica za ptice, napunjenih hranom i postavili su ih na drveća u školskom dvorištu; nabavili su i zasadili 10 jesenki i po 4 sadnice ruzmarina i lavande; istraživali su i izradili tekst o osobinama, značaju i geografskom rasprostranjenju medonosnih biljaka; istraživali su o značaju pčela, proizvodima od pčela i starim košnicama (vrškarama); postavili su postolja za košnice i izradili edukativne table sa materijalom i dekorisali table stikerima pčela; postavili su košnice – koristeći jednu staru košnicu i 4 novije. Cilj ove akcije, bila je zaštita pčela, edukacija ostalih učenika naše škole o medonosnim biljkama i njihove povezanosti sa pčelama kao i razvijanje interesovanja učenika za zaštitu prirode. Takođe, cilj je i zaštita ptica kroz izradu kućica.

DONACIJA ROTARY CLUBA VALJEVO OSNOVNIM ŠKOLAMA IZ OKRUGA – pročitajte ovde

ŠKOLA PRIJATELJICA PRIRODE – DRUGO MESTO: OŠ „ANDRA SAVČIĆ“ POBEDNIČKOM AKCIJOM STVARANJE PARKA PRIJATELJSTVA ZA BUDUĆE GENERACIJE

Učenici: Darko Janković, Nikola Krstić, Aleksa Milićević, Filip Petrović, Đorđe Pavić, Marija Vinčić, Tijana Beširević (odeljenje VI-1) sa nastavnicom Aleksandrom Milosavljević.

U toku školske 2021/22. godine, u OŠ „Andra Savčić“ je sprovedena akcija pošumljavanja školskog dvorišta pod nazivom „Drveću za sreću“. Cilj ove akcije je stvaranje „Parka prijateljstva“. U pitanju je park u dvorištu škole, namenjen učenicima kao mesto za igru, odmor i učenje, ali i dobronamernim prolaznicima koji požele da se u našem parku odmore.

Na ovu ideju su došli učenici koji su pohađali predmet Čuvari prirode, kod nastavnice biologije Aleksandre Milosavljević, a akciji su se odazvali i ostali nastavnici škole kao i članovi Učeničkog parlamenta i Vršnjačkog tima. Učenici koji brinu o sadnicama u parku dvorišta škole, vole da kažu kako će jednoga dana svojoj deci pokazati kakav su „Park prijateljstva“ stvorili. Akcija se sastojala od tri aktivnosti: raščišćavanje školskog dvorišta od smeća i korova i uklanjanje suvog i uvelog rastinja, obeležavanje Svetskog dana šuma tribinom u školi i pošumljavanje školskog dvorišta.

Cilj ove tribine je edukacija učenika o značaju šuma. Završna aktivnost ove akcije trajala je dva dana, 28. maja i 30. maja 2022. godine kada su učenici naše škole uz pomoć drugova i kolega iz Poljoprivredne škole u Valjevu, posadili 110 sadnica među kojima su bile sadnice fotinije, spiree, kuglastog bagrema, likvidambara, zlatne tuje, poleglih četinara, ukrasnog šiblja, plave kiše… Tokom letnjeg raspusta, četiri učenika koja su učestvovala u akciji, kao i nastavnici naše škole, dolazili su svakodnevno u školu kako bi zalivali sadnice. Učenici su se smenjivali i uvek je sa njima bio i jedan nastavnik iz škole.

Imena učenika koji su na sebe preuzeli obavezu da tokom letnjih meseci zalivaju i brinu o sadnicama su Darko Janković, Nikola Krstić, Aleksa Milićević i Filip Petrović. Oni su danas učenici 8-1 odeljenja OŠ „Andra Savčić“, Valjevo i i dalje povremeno obilaze, zalivaju i podupiru sadnice. Treća osnovna škola je mesto gde se sprovode brojne ekološke akcije, gde se neguje briga prema živim bićima i životnoj sredini i škola u kojoj se ceni tolerancija, različitost i razumevanje.

POHVALJENE AKCIJE – Iako su prva tri mesta za kategorije „škola prijateljica prirode“ i „škola prijateljica životinja“ dodeljena zasluženim akcijama učenika i nastavnika, na konkurs se prijavilo više škola čije akcije ORCA javno pohvaljuje jer su inovativne, originalne, pokreću važne teme i o njima edukuju decu, roditelje, nastavnike i širu javnost.

RECIKLAŽOM DO ZAŠTITE MORSKIH KORNJAČA OŠ „NADA PURIĆ“, VALJEVO

Akciju su realizovali povodom Dana morskih kornjača. Odeljenje IV1 OŠ Nada Purić organizovalo je reciklažu kesa koje su jedan od uzroka stradanja morskih kornjača. Kese su zagrevanje peglom i korišcene za izradu kornjača. Za tu priliku osmislili su edukativni film “Džonatanova priča”, koji je poslužio za edukaciju o kornjačama i motivaciju učenika da kese recikliraju i izbace iz upotrebe. Radionicu su održale nastavnica Danijela Nikolića i pedagog škole Biljana Vukašinović.

Konkurs je deo projekta “Budi prijatelj prirodi” koji finansira Evropska unija i sprovodi ga organizacija ORCA u partnerstvu sa Fondacijom “Jelena Šantić” u okviru programa podrške Evropske unije razvoju civilnog društva Civil Society Facility Programme 2020 u periodu 2022-2024. Za sadržinu ove stranice isključivo je odgovorna ORCA i ta sadržina nužno ne izražava stavove Evropske unije.