15/06/2024
Najnovije vesti
direktor-Milan-Radovic-i-brigadni-general-Kris-A.-Mekini-otvaraju-vrtic-Bambi-31-05-2024-FOTO-sjk-za-Objektiva.rs-News-Serbie-kolubarski-region

Otvoren vrtić “Bambi” u Valjevu čiju je izgradnju finansirala vojska SAD

Autor 31/05/2024

Otvoren je nadograđeni deo, čime vrtić “Bambi” dobija još oko 1.500 m2 i kapacitete za smeštaj oko 220 mališana.

Kamen temeljac je postavljen pre nepunih godinu dana, a danas su vrtić “Bambi” posetili otpravnik poslova Ambasade SAD, Džon Ginkel i brigadni general Kris A. Mekini.

Na ovaj način otvorili smo sjajne mogućnosti, dodatni prostor za 220 mališana, 1.200 kvadratnih metara novog prostora, sigurnog i bezbednog okruženja u kome će moći da se druže, uče i postanu budući lideri Srbije. Bila nam je velika čast da smo mogli da pomognemo u ovom projektu, kao jedan od najvažnijih i najlepših humanitarnih vidova pomoći i doprinosa američke vlade. Preko million dolara je uloženo u ovaj projekat. Od 2008. godine 18 miliona dolara smo uložili u razne projekte po celoj Srbiji. Ovaj projekat je značajan jer na ovaj način pomažemo da zajednica raste. Ovo je od velikog značaja za roditelje koji će sada biti bezbrižni jer će moći oboje da rade, ostavljajući svoju decu u bezbednom okruženju, a to je veliki benefit, naglasio je brigadni general Kris A. Mekini.

Milan Radović, direktor Predškolske ustanove “Milica Nožica” zahvalio se Kancelariji za odbranu SAD, koja je izdvojila sredstva. Napominje da je prijem mališana treba očekivati u oktobru ili novembru ove godine.

Ostaje nam opremanje vrtića, a to je u dogovoru sa Ministarstvom prosvete i verujem da ćemo to završiti i sledeća faza je dobijanje upotrebne dozvole od nadležnih i potom ide na verifikaciju u Ministarstvu. Mi bismo mogli do kraja godine da sve to završimo i primimo decu.

Pet soba je u jaslenom delu i šest u vaspitnom, to je oko 220 dece u novom objektu i 50 novozaposlenih.

U ovom trenutku imamo 2804 dece upisanih u vrtiće Ustanove “Milica Nožica”. Sa ovim vrtićem će biti oko tri hiljade mališana, naznačava direktor Milan Radović.  

Izgradnja vrtića je finasirana kroz Program humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM), koji je uložio 1,1 milion američkih dolara za dogradnju vrtića, što predstavlja najveći takav projekat u Srbiji do sada i značajno ulaganje koje će deci Valjeva omogućiti ključan početak obrazovanja.

Povodom otvaranja nadograđenog dela vrtića “Bambi”, mališani su se zahvalili i održali kratak plesni program, nakon čega su od predstavnika EUCOM-a dobili radne sveske i slatkiše.