17/04/2024
Najnovije vesti

PARASTOS ZORANU ĐINĐIĆU

Autor 12/03/2023

Članovi Demokratske stranke, simpatizeri i poštovaoci lika i dela prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića današnjim parastosom u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice danas su obeležili 20 godina od njegovog ubistva.

” Prošlo je 20 godina od tog nesrećnog događaja kada je predsednik vlade Zoran Đinđić ubijen od ljudi koji su očito hteli da spreče razvoj Srbije. Hteli su da spreče stabilnu i kvalitetnu državu. Prošlo je punih 20 godina, i mi danas možemo da vidimo kako Valjevo i Srbija izgledaju, a kako bi izgledali da je Zoran Đinđić bio živ. To su suprotne stvari i sve ono protiv čega se Zoran Đinđić borio je danas na snazi u Srbiji.

Sva ona politika koja je bila njegov cilj- da se unapredi država, da se demokratizuje, da postoji jedan pluralizam, da se ekonomski i politički unapredi sama dražava pale su u vodu 20 godina posle njegove smrti. Mi smo se vratili na one 90-te, došli smo u situaciju kada nemamo ni “D” od demokratije, kada je autokratska vlast, gde predsednik države i najviši funkcioneri ponovo koriste isti govor mržnje prema svima onima koji misle drugačije- svi su ponovo izdajnici, neprijatelji, ponovo se odlučuje u malom krugu ljudi. Danas kada se setimo Zorana Đinđića setimo se sve naše tragike koja je eto posle 20 godina na snazi.

Zoran Đinđić, prvi demokratski premijer Srbije- foto Fondacija dr Zoran Đinđić

On je imao jednu drugačiju viziju, on se borio, radio, uložio sav svoj integritet, autoritet, energiju da to bude drugačije. Očito da oni kojima je takva Srbija smetala nisu to želeli da prihvate i na silu su prekinuli taj razvoj. Nama ostaje danas, posle 20 godina samo da se sećamo, da žalimo što to nije nastavljeno onim tempom kojim je on započeo i što smo izgubili takvog čoveka koji je bio nosilac jednog sistema. On je rekao da on nije sistem i da će nastaviti reforme u državi i da će se ova država razvijati i ako njega ne bude. U stvari se pokazalo da ipak nije tako, da su neke druge sile koje su kočile ovu zemlju decenijama u stvari se ponovo vratile na one mučne 90-te, možda čak i gore. Da je Zoran Đinđić sada živ postojala bi opozicija. On bi sigurno svoju energiju iskoristio da uključi sve one ljude koji misle drugačije, prevazišao bi sujete koje su danas u opozicionom bloku veoma raširene, ujedinio bi sve ono što može da se ujedini u jednom demokratskom pravcu. Sa druge strane i diplomatski bi ozbiljno shvatao celu situaciju, na vreme, sa merom, sa ljudima koji znaju i razumeju se u međunarodne odnose i ne bi dozvolio da se ad-hok rešavaju neke stvari u međunarodnim odnosima- da dobijete uzmi ili ostavi. On je kao premijer otvorio pitanje Kosova, upravo da ne bi došlo neko rešenje na koje on ne bi mogao da utiče”, rekao je Duško Rakić, demokrata, bivši predsednik Gradskog odbora u Valjevu.