23/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Penzionerima sa minimalnom penzijom računi za struju niži 1000 dinara do kraja grejne sezone
Valjevo foto iz aviona Dragan Krunić Objektiva.rs Valjevo

Penzionerima sa minimalnom penzijom računi za struju niži 1000 dinara do kraja grejne sezone

Autor 26/10/2023

Na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, usvojene su  izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje će omogućiti većem broju građana da dobiju popust za električnu energiju, gas ili grejanje.

Penzioneri koji imaju ugovor o snabdevanju električnom energijom na svoje ime, a čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara imaće pravo na dodatno umanjenje računa u iznosu od 1.000 dinara tokom grejne sezone.

Izmenama Uredbe pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili grejanje imaće i domaćinstva čiji su članovi ostvarili pravo na uvećanu novčanu pomoć. Osim toga, omogućeno je da se pravo na umanjenje računa stiče po službenoj dužnosti.

Valjevo vesti ministarka Dubravka Đedović Nemanja Petrović zamenik gradonačelnika Potpisan-ugovor-o-sufinansiranju-mera-energetske-sanacije- prenosi Objektiva.rs
Valjevo vesti ministarka Dubravka Đedović Nemanja Petrović zamenik gradonačelnika Valjeva

Tokom čitave godine radili smo na tome da povećamo broj građana koji koriste pravo na olakšice za potrošenu energiju. Sada poseban akcenat stavljamo na naše najstarije građane i omogućili smo da penzioneri koji imaju brojila na svoje ime i penzije do 21.766, 26 dinara dobiju mesečno za hiljadu dinara niže račune za električnu energiju tokom zimske sezone. Pozivam naše najstarije sugrađane da se prijave od sledeće nedelje na šalterima u svojim opštinama, a mislili smo i na one koji nisu u mogućnosti da se prijave lično i njihovi računi će se umanjivati po službenoj dužnosti. Čitav proces je pojednostavljen kako za penzionere, tako i za sve ostale kategorije najugroženijih koje na osnovu Uredbe imaju pravo na značajna umanjenja računa za energiju. Takođe, podsećam i da odgovornim ponašanjem prema potrošnji električne energije svi građani mogu umanjiti svoje račune tokom grejne sezone i do 40 odsto“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Pored prepoznavanja novih posebno osetljivih grupa domaćinstava, izmene Uredbe će omogućiti da se postupak ostvarivanja prava na status energetski ugroženog kupca sprovodi po službenoj dužnosti, kroz razmenu podataka između nadležnih institucija i snabdevača. Na taj način biće značajno uvećan broja domaćinstava obuhvaćenih olakšicama.

Obustavljen javni poziv za mere energetske sanacije zbog utrošenih sredstava – pročitajte OVDE

Podsećamo, Vlada Srbije je u decembru 2022. godine donela novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje. Ovim propisom, građanima koji sa svojim primanjima ne mogu da priušte dovoljnu količinu energije za svakodnevne potrebe, omogućeno je smanjenje računa i do 50 odsto, a do sada je oko 72.000 domaćinstava ostvarilo ovo pravo, navodi Press služba Ministarstva rudarstva i energetike.