13/07/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Vesti iz Valjeva
  • Izložba Sare Nikolić „Intenzitet postojanja: skulptura Ljube Popovića” u Modernoj galeriji Valjevo
Moderna-galerija-Valjevo-skulptura-Ljube-Popovica-FOTO-Snezana-Jakovljevic-Krunic-Objektiva.rs-vesti

Izložba Sare Nikolić „Intenzitet postojanja: skulptura Ljube Popovića” u Modernoj galeriji Valjevo

Autor 26/10/2023

Otvaranje izložbe Sare Nikolić „Intenzitet postojanja: skulptura Ljube Popovića” u subotu, 4. novembra 2023. godine, u 12 časova, u Modernoj galeriji Valjevo.

Klub Ars Nova pokrenuo je inicijativu za nastanak spomenika posvećenog akademskom slikaru Ljubi Popoviću. Odborom za podizanje spomenika predsedavao je akademik Matija Bećković. Članovi odbora bili su: vajar profesor dr Zoran Ivanović, dugogodišnji javni radnik i dobrotvor Dušan Mihajlović, mr fotografije Vojislav Jovanović, filantrop Nenad Obućina, privrednik Đorđe Jovanović i predsednik Kluba Ars Nova Vlado Dodović. Odbor je jednoglasno odobrio idejno rešenje skulpture Ljube Popovića akademske vajarke Sare Nikolić. Nakon dve godine rada na projektu skulptura je završena i biće poklonjena Gradu Valjevu.

Autor teksta kataloga izložbe je akademski slikar i esejista Jasna Opavski. Kroz dijalošku interpretiraciju karaktera i stvaralaštva Ljube Popovića, Jasna Opavski objašnjava koncept skulpture. Pisac teksta nam ukazuje da je: „Ljuba uspevao da se približi sreći samo u trenucima samozaborava. Kad bi u radu na slici istrajao do udovoljenja svim njenim prohtevima, tada bi zaboravljao da je on taj koji upravo slika iako je držao četke u rukama. Za ovim blaženstvom, sledio je trenutak od kog je slika svakim dodatnim potezom počinjala da slabi. To je značilo da ga je nadjačala i prevazišla. Tu se zaustavljao. Vajarka je Ljubu zaustavila upravo u tom položaju – nadvladanog slikom. Prikazala je trenutak, kada je seo i zagledao se u svoje dovršeno delo. Kroz nevidljivu borbu u ateljeu, uspeo je da presadi energiju u slike i tako ostane i danas prisutan. Portretna skulptura Sare Nikolić je otelovljenje umetnikovog trajnog postojanja, koje se zahvaljujući Modernoj galeriji Valjevo intenzivno oseća u gradu Ljube Popovića.” Polazište za kompoziciju skulpture se nalazilo na fotografiji Ljube Popovića ispred slike „Mesto sahrane“. Jasna Opavski tumači simboliku lica, ruku i stopala – tri elementa kompozicije čiju važnost akcentuje skulptorka Sara Nikolić.

Polazeći od podatka da Ljuba u ruci nikada nije držao paletu, Jasna Opavski objašnjava: „Zato Sara Nikolić nije izvajala jedre oblike šaka Ljubine mladosti, već je naglasila zglobove izrađene životnim iskustvom. Iako vremenite, ove ruke su ipak toliko snažne da predstavljaju težište cele skulpture.” Simbolika nogu je povezana sa Ljubinom potrebom za kretanjem tokom procesa stvaranja: „Leva noga je naslonjena na prečku stolice spremna da se odrazi, a desna samo što nije stupila na pod. Položaj nogu deo je jedinstvenog pokreta figure, koja kao da će svakog časa ustati u nameri da povuče novi potez na zamišljenom platnu.” Jasna Opavski naglašava da: „Ni jedan detalj ne sme da privuče više pažnje od karaktera predstavljene ličnosti. Mera ulaženja u materijalizaciju površina određena je ukupnim utiskom. Umetnica, sa dobrim razlogom, ostavlja neke forme nedovršene.”

Otvaranje izložbe prati projekcija filma „Nastajanje“, autora Aleksandra Saše Čubrovića i Nedeljka Jevtića, koji nam kroz pokretne slike donosi priču o procesu stvaranja skulpture Ljube Popovića. Skulptura će biti izložena u Modernoj galeriji Valjevo do 4. maja 2024. godine.

BIOGRAFIJA

Sara Nikolić rođena je 1988. godine u Majdanpeku, Republika Srbija. Diplomirala je 2012. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, odsek vajarstvo, u klasi profesora Dragoljuba Dimitrijevića. Izlagala je na preko dvadeset grupnih i šest samostalnih izložbi. Radovi se nalaze u privatnim kolekcijama i javnim prostorima, od kojih se izdvaja spomenik Patrijarhu Pavlu u Trebinju, nastao 2017. godine. Dobitnik je nagrade „Zlatno dleto“, na Prolećnoj izložbi ULUS-a 2016. godine.

Živi i stvara u Beogradu. Izvedena dela u javnom prostoru su: 2017. Spomenik Patrijarhu Srpskom gospodinu Pavlu, porta Saborne crkva u Trebinju, Republika Srpska 2017. Spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću, Filološki fakultet, Banja Luka, Republika Srpska 2020. Bista Mihajla Pupina, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka, Republika Srpska 2022. Skulptura ,,Portret“, Simpozijum Pigmalion, Tamjanica, Srbija 2023. Bista Milutina Milankovića, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Banja Luka.