21/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Prepodobna mati Paraskeva – Sveta Petka Trnova
crkva-u-Pricevicu-foto-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-Valjevo-oktobar-2018-fb.jpg

Prepodobna mati Paraskeva – Sveta Petka Trnova

Autor 27/10/2023

Prepodobna mati Paraskeva – Sveta Petka Poznata i pod imenom Sveta Petka Srpkinja i Sveta Petka Epivatska.

Spomenik kulture iz XIX veka, Crkva Prenosa moštiju Svetog Nikolaja u Pričeviću, kod Valjeva, kao hramovnu slavu proslavlja Svetu Petku.

Ova slavna ugodnica Božija rodi se u gradu Epivatu, između Silinavrije i Carigrada. Ona beše srpskog porekla, iz imućne i pobožne porodice.

Sveta Petka Preodobna mati Paraskeva Trnova

Imala je brata, koji se zvao Jevtimije, i koji se zamonašio veoma mlad, a kasnije bi izabran za episkopa Maditskog. Još kao devojčica, dok je sa majkom odlazila u crkvu i čula reči Božanskog Jevanđelja:”Ko hoće za mnom da ide neka de odrekne sebe i uzme krst svoj i za mnom neka ide” (Mk. 8,34). Ona svim srcem pripade Gospodu i kada odraste pridruži se plejadi blagočestivih ugodnika Božijih. Nakon smrti svojih roditelja, ova sveta devica željna podvižničkog života napusti roditeljski dom i ode u Carigrad, a zatim se zaputi u pustinju Jordansku, gde se Hrista radi podvizavala sve do starosti svoje. U doba pozne starosti posluša glas Anđela Božijeg, ostavi pustinju i vrati se u svoj rodni grad, Epivat. Tu ona požive još dve godine u neprestanom postu i molitvi, pa se predstavi Bogu u 11 stoleću.

Njeno telo bi od strane vernih sahranjeno po hrišćanskim običajima, ali ne na gradskom groblju već izdvojeno od drugih. Po promislu Božjem, koji htede da proslavi ugodnicu svoju, otkri njene svete mošti posle mnogo godina i to na veoma čudesan način. Njene čudotvorne mošti prenošene su u toku vremena mnogo puta. Najpre u Carigrad, pa odatle u Trnovo, da bi opet bile vraćene u Carigrad, a iz Carigrada u Beograd. Sada se svete i čudesne mošti, Svete petke nalaze u rumunskom gradu Jašu. U Beogradu se nalazi čudotvorna i lekovita voda (agaizma) ove svetiteljke, koja leči sve bolesnike, koji sa verom u Boga i ljubavlju prema ovoj svetiteljki prilaze k njoj.

Sveta Petka Trnova – pročitajte OVDE

8. avgust: Sveta Petka Rimljanka, rođena u Rimu;

27. oktobra: Sveta Petka Trnova, Epivatska, Srpska, rođena u Epivatu;

10. novembar: Sveta Petka, rođena u Ikoniji.