17/04/2024
Najnovije vesti
Plavi dani u Lajkovcu manifestacija povodom 2. aprila Svetskog dana osoba sa autizmom prenosi Objektiva.rs iz Valjeva Kolubarski okrug

“Plavi dani” u Lajkovcu

Autor 29/03/2023

Manifestacija Plavi dani u Lajkovcu, od 1. do 7. aprila je vezana za obeležavanje 2. aprila – Svetskog dana osoba sa autizmom. Priređena je radi povećanja vidljivosti osoba sa autizmom, kao i poboljšanja njihovog položaja u lokalnoj zajednici.

Na Gradskom trgu u nedelju, 2. aprila, od 12 časova, biće organizovana dečija izlozba na otvorenom, kreativno – likovna radionica za decu, uz nastup mađioničara i popularno oslikavanje lica. U muzičkom programu učestvuju: Predškolska ustanova Leptirić, osnovna škola Mile Dubljević – izdvojeno odeljenje iz Bajevca, srednja škola “17.septembar” Lajkovac, kao i izdvojeno odeljenje Muzičke škole Živorad Grbić u Lajkovcu, Hor Kulturnog centra “Hadži Ruvim” i Baletska grupa IN iz Lajkovca.

Prvi dan manifestacije počeće akreditovanim seminarom u lajkovačkoj osnovnoj školi na temu planiranja i realizacije dodatne obrazovne podrške učenicima i deci sa smetnjama u razvoju u školi i predškolskoj ustanovi.

U subotu, 1. aprila planiran je seminar, od 9 sati i 30 minuta, u OŠ „Mile Dubljević” u Lajkovcu u Svetog Save 3. Planiranje i realizacija dodatne obrazovne podrške učenicima, odnosno deci sa smetnjama u razvoju u školi i predškolskoj ustanovi. Seminar je akreditovan u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije i nosi 8 bodova.

Predavači su Danijela Vuković i Biljana Radosavljević koje će govoriti na temu „Inkluzivna kultura, politika i praksa u sistemu obrazovanja i vaspitanja RS Resursi i izvori DOP u ustanovi i na lokalnom nivou IRK i asistivna tehnologija kao DOP“.

Od 9 sati i 30 minuta je Pedagoški profil – pokazatelj obrazovnih mogućnosti učenika, odnosno deteta i kako ga izraditi 90 IOP: pravo na IOP, vrste IOPa, sadržaj i izrada IOPa, utvrđivanje prioriteta u IOPu.

Potom, od 11 sati – Vrednovanje IOPa u funkciji razvoja deteta, revizija i prilagođavanje IOP-a Implementacija IOP-a na času u grupi – priprema i način prilagođavanja aktivnosti. Planirani završetak je u 16.30.

Interaktivna tribina o usmeravanju ponašanja dece sa autizmom sa profesorom dr Nenadom Glimbićem je u utorak, 4. april u 12 časova u OŠ „Mile Dubljević” u Lajkovcu, u Svetog Save 3. Profesor doktor Nenad Glumbić je jedan od najvećih stručnjaka u oblasti autizma na našim prostorima i prvi put dolazi u posetu Lajkovcu.

Manifestacija “Plavi dani” prvi put je priređena u Lajkovcu na inicijativu i u organizaciji Udruženja “BaziMili”, povodom Svetskog dana osoba sa autizmom. Podržana je od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Odseka za zaštitu osoba sa invaliditetom pomenutog ministarstva kao i Saveza “Autizam Srbija” – Autizam Evropa.