17/04/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • POKS Valjevo – pripreme za izbore u sve jačoj ekonomskoj krizi
FOTO-IZVOR-POKS-Va-13-03-2024-prenosi-objektiva.rs-vesti-Valjevo

POKS Valjevo – pripreme za izbore u sve jačoj ekonomskoj krizi

Autor 13/03/2024

Na konferenciji za novinare obratile su se predsednica Foruma žena GrO POKS Valjevo, Snežana Ranković i Marija Ilić, predsednica GrO, član IO POKS-a i koordinator za Kolubarski okrug.

U izveštaju o radu Marija Ilić napominje da se pripremaju za predstojeće lokalne izvore i da su članovi Gradskog odbora POKS-a položili zakletvu: “Da niko od POKS odbornika neće prodati svoj mandat, ili izdati stranku ili, ne daj Bože, preći u SNS ili SPS.”

Istovremeno, najavila je osnivanje Saveta za pitanja osoba sa invaliditetom u okviru POKS-a Valjevo, pri tome navodeći brojne teškoće sa kojima su suočene osobe sa invaliditetom, od arhitektonskih prepreka na javnom prostoru i objektima, do nedostatka parkinga za vozila osoba sa invaliditetom.

“Veliki su problemi i kod trotoara, naročito deo koji seže duž ulice Vladike Nikolaja (dupla traka) i deo kojim je oivičen Student. Taj deo trotoara prepun je rupa, neravnina, prosto je nemoguće njime se kretati ukoliko je osoba u invladiskim kolicima.

Drugo pitanje su ratni, vojni invalidi, koji su zapostevljeni. Pozivamo opštinu da izdvoji sredstva iz budžeta kojima bi pomogli vojnim invalidima prilikom kupovine automobila ili ortopedskih pomagala koja su im potrebna. Nekako, imamo osećaj da su oni koji su stajali na braniku otadžbine nepravedno zapostavljeni.

Tim povodom iznosimo dva predloga: da opština izdvoji sredstva da učesnici rata od 1990. do 1999. imaju procentualno veću platu. Ukoliko nemaju posao, da im se obezbedi prednost u dobijanju posla. Učesnici ratova ’90. nemaju adekvatno podignut spomenik”, pored ostalog navodi Marija Ilić.

Predsednica Foruma žena GrO POKS Valjevo, Snežana Ranković naglašava da je, iz meseca u mesec, sve veći zaostatak u visini zarada zaposlenih na području Kolubarskog okruga u odnosu na republički prosek.

“Pretpostavka je i da podaci za tekuću godinu neće biti bolji. Zaključak iz podataka je da smo ispod republičkog nivoa i da se razlika povećava!”

Za sve uočljiviju ekonomsku krizu, pored ostalog navodi privatizovanje preduzeća. Bazirajući se na primeru nekadašnje “Srbijanke” jer smatra da predstavlja ogroman nedostatak u privrednom, kao i u domenu poljoprivrede jer izostaje nekadašnji siguran plasman proizvoda, prvenstveno poljoprivrednika iz valjevskog kraja. Zbog toga smatra da su neophodni sveobuhvatniji finansijski podsticaji za agrar, kao i dodatna obuka zainteresovanih poljoprivrednika za plasman proizvoda.

Istovremeno, Snežana Ranković apeluje na preduzetnike da zaposlenima isplaćuju zarade u skladu sa zakonskim propisima:

“Minimalac za februar, za 168 časova rada, iznosio je neto 45.528, odnosno bruto 61.380 rsd. Zaposleni dobijaju na svoj tekući račun. Sa tim nije ništa sporno, nego je sporan deo koji zaposleni dobijaju na ruke, što bi se reklo – u koverti.

Do tog saznanja smo došli na redovnom sastanku Gradskog odbora POKS-a, i tom prilikom zaposleni u raznim valjevskim firmama su se žalili da, na primer: plata glavnog kuvara iznosi oko 70.000 dinara; na račun minimalac, a u koverat ostatak. Ti zaposleni su zabrinuti za svoju budućnost kada odu u penziju, primaće minimalnu.

Zato želimo da uputimo Apel svim preduzetnicima da isplatu zarade svojim zaposlenima vrše prema Zakonu.

A sada sa strane preduzetnika, najava na povećanje minimalca na oko 52.000 rsd, preduzetniku su veće obaveze za plaćanje PDV državi, a radniku je isto minimalac.

Sledeće želimo da pitamo Gradske vlasti o poslovanju lozničke firme “Boranja” šta radi ona na pet valjevskih planina koja samo vrši preprodaju drveta, zar Valjevo nema osposobljen kadar za to, nego  tako novac  sa naših planina da izlazi”, pored ostalog rekla je predsednica Foruma žena GrO POKS-a Valjevo, Snežana Ranković.