17/04/2024
Najnovije vesti
Promocija-zbirke-pesama-Zagrljaj-novinar-Milos-Jevtic-profesorka-Jovanka-Bozic-stoji-i-mr-Milena-Milisavljevic-svecana-sala-Valjevska-gimnazija-FOTO-Dragan-Krunic-Objektiva.rs-vesti-Valjevo

Zbirka pesama “Zagrljaj” – putokaz za budućnost

Autor 13/03/2024

U Valjevskoj gimnaziji promovisana zbirka pesama “Zagrljaj” profesorke u penziji Jovanke Božić, u okviru manifestacije “Mart – mesec srpskog jezika”.

Zbirka pesama “Zagrljaj” objavljena je 2023. godine u izdanju IK Partenon, obuhvatajući  70 pesama i 16 autorskih ilustracija, skoncentrisanih u osam ciklusa: Okolnost, Istrajavanje žene, Moć nemoć reči, Tužbalica, Na vrhu sveta, Bezodgovorje, Čežnja i Zavičaj. Na početku je ilustrovana kaligrafska posveta Nini i Andreju.

Profesorka u penziji Jovanka Božić pojašnjava da je izbor 70 pesama simbolika njenih godina, kao i da te pesme imaju različite domene, periode i nivoe nastajanja, dok kroz izdvojene celine u zbirci “Zagrljaj” ukazuje na suštinska pitanja:

 -I da te konstante, utemeljene, ostavim kao trag u vremenu budućim pokolenjima. Pa, i kada ne budem mogla da pružam odgovore, svi moji odgovori, sadržajem moga bića, nalaze se  u koricama knjige “Zagrljaj”.

Osećam se prelepo, srećno i zadovoljno. I inače u ovoj školi uvek osetim taj duh i atmosferu i ja se ispunim blaženstvom. Kada ljudi dođu i čuju moju poeziju, kada se zagrlimo rečju, kada se zagrlimo mislima, onda se zaista prekrasno osećam, – naznačava profesorka Božić.

Na pitanje o uspomenama na provedenih 40 godina i nekoliko meseci radnog staža u kao profesor u Valjevskoj  gimnaziji napominje:

Moji  đaci su moja radost i moj ponos. Ne mogu da odvojim nekoga od njih jer njihovi rezultati govore o njihovoj veličanstvenosti, ali istovremeno i prisnosti sa dragom školom. I ta spona govori o njihovom uzvišenom vaspitanju. Oni su, zapravo temelj svog obrazovanja iz porodice i ove škole poneli, i raznose ih na najuzvišeniji način. I kada dođu, i ispričaju ono što su ostvarili, moja radost je najveća, – pojasnivši da i naziv zbirke ukazuje na neraskidivu povezanost sa ljudima, mestima i događajima.

U ovom smislu “Zagrljaj” nije samo čulni, i nije samo emotivni, nego je i duhovni i misaoni, zagrljaj koji govori o čovekoljublju, rodoljublju, o duhovnosti, o umetnosti, o svim onim našim zajedničkim sponama u takvoj koheziji koja nas čini hrabrima, izdržljivim i otpornim na sva životna iskušenja – zaključuje profesorka Jovanka Božić.

Profesorka srpskog jezika i književnosti, mr Milena Milisavljević, recenzent zbirke pesama “Zagrljaj” naglašava da:

Na pesničkom razboju tragalački tka Joka Božić, birajući pređu, kako bi se u “Zagrljaju” splelo drago i važno, lično, zavičajno, duša grada, duhovne vertikale, nacionalno, opštevažeće, imena kao znaci, stvaraoci, okolnosti, ljudski vapaj, tugovanka, zajedništva sjaj, lajkovi kao moderne prometejske vatre, lepote i nepreboli, ali i koraci do krova sveta.

Novinar i publicista, Miloš Jevtić naglašava lepotu pesničkog izražavanja i značaj simbolike, pri tome pozvavši čitaoce da posebnu pažnju obrate na pesmu Velikani Valjeva.

U okviru književne večeri  odabrane stihove recitovali učenici Valjevske gimnazije: Marija Vuković, Dragan Đokić, Đurđa Simić, Nađa Nenadović i Jovana Čitaković, dok je Anastasija Radovanović, maturantkinja Gimnazije i valjevske muzičke škole, na violini izvela Bahovu kompoziciju Alemanda u de-molu.

Program književnih susreta u Valjevskoj gimnaziji tokom marta pripremile su profesorke Milena Milisavljević, Anđelka Jeremić, Vida Nikić i Slađana Marijanac.