16/06/2024
Najnovije vesti
Objekat-ambulanta-Doma-zdravlja-u-Novom-naselju-u-Valjevu-za-COVID19-ambulantu-FOTO-Pizon-pristup-Objektiva.rs_.jpg

POVEĆAN BROJ PREGLEDA ODRASLIH U COVID AMBULANTI

Autor 13/01/2023

Posle novogodišnjih i božićnih praznika došlo je do postepenog povećavanja broja pregleda pacijenata u Kovid ambulanti Novo naselje, da bi prethodnih par dana dostigao 200 pregleda.

Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih, dr Branislav Jovanović kaže da je Dom zdravlja Valjevo povećao broj lekara u Kovid ambulanti na četiri u smeni, tako da je čekanje smanjeno.

“Najčešći simptomi su: povišena temperatura, bol u grlu, kašalj, opšta malaksalost.

U većini slučajeva to su uobičajene respiratorne infekcije, što potvrđuje podatak da od stotinak testiranih ljudi na koronavirus imamo 5-6 pozitivnih.

Pojavio se i grip, imali smo u decembru tri potvrđena slučaja, tako da se sada prepliću simptomi opštih respiratornih infekcija, gripa i kovida.

U svakom slučaju, pacijenti sa takvom simptomatologijom moraju da se jave u Kovid ambulantu,” naglašava dr Jovanović.

Istovremeno sugeriše sugrađanima da budu oprezni, pogotovo rizične grupe pacijenata, jer epidemija nije završena, tu su i druge virusne infekcije.

Savetuje poboljšavanje imuniteta, više kretanja kada to vremenske prilike dozvole, konzumirati voće i povrće i unositi dosta tečnosti.

Radno vreme Kovid ambulante, prema odluci Ministarstva zdravlja, je od 7 do 17 časova.

Kao i ranije kada je ambulanta premeštana u Novo naselje, dijagnostika je zaokružena: pregled lekara, analiza krvi, testiranje na koronavirus i snimanje pluća mobilnim rendgen aparatom.