15/04/2024
Najnovije vesti
Rtanj-najvisi-vrh-Siljak-FOTO-PSD-Magles-prenosi-Objektiva.rs

“MAGLEŠ” U POHODU NA RTANJ

Autor 13/01/2023

Planinarsko – smučarsko društvo Magleš učestvuje na tradicionalnom, 40. po redu Božićnom uspon na Rtanj, u subotu, 14. januara 2023. godine.

Prema rečima organizatora, na Rtnju je tokom prethodnih dana napadalo preko 30 cm snega, tako da je za sve učesnike neophodna zimska planinarska oprema.

Rtanj privatna foto arhiva Planinarskog smučarskog društva Magleš iz Valjeva prenosi Objektiva.rs

Jedan od bitnijih segmenata su odgovarajuće cipele sa kramponima, protiv proklizavanja. Naravno, uz adekvatnu zimsku odeću, uključujući kape, šalove i nepromočive rukavice, čime će biti zaštićeni od udara hladnog vetra. Takođe, s obzirom da su zime oštre i hladne na “krovu Srbije” preporuka za učesnike je da ponesu tople napitke u termos bocama koje će spakovati u ruksake da se tečnost ne bi zaledila.

Od podnožja do vrha razlika u nadmorskoj visini je oko 1200 metara. Utrenirani planinari uspon savladavaju za oko četiri sata, dok je spust brži, u zavisnosti od odabrane planinske staze.

75 godina SPD Magleš Valjevo prenosi Objektiva.rs

Najzgodnija za uspon, kao i silazak sa najvišeg vrha Šiljak, je južna strana. Sa severne strane uspon uglavnom savladavaju iskusni planinari u kvalitetnoj opremi. Pored toga, preporuka je da učesnici akcije paze na stene i ne prilaze ivicama jama, jednoj od prirodnih odlika planine.

Rtanj je prepoznatljiv i prema pravilnom piramidalnom obliku, pa deluje da se stranice piramide spajaju u vrh, nazvan Šiljak, čija je nadmorska visina 1565 metara. Ima više vidikovaca i pre samog vrha gde je često, i tokom leta, vreme promenljivo praćeno jakim hladnim vetrom.

Na tradicionalnom Božićnom usponu na Rtanj, koji već 40 godina biva organizovan tokom januara, učestvuju članovi svih planinarskih društava iz Srbije.

mapa-setnje kanjon reke Gradac put za Lelić manastir Ćelije Aničići vodozahvat Ploče River bar Meina česma -za-28-januar-Magles-i-TO-Valjevo-prenosi-Objektiva.rs

Potom, krajem meseca, Planinarsko – smučarsko društvo Magleš iz Valjeva, u okviru obeležavanja 75. godišnjice od osnivanja, u saradnji sa Turističkom organizacijom Valjevo, priređuje 28. januara 2023. godine, prvu u nizu akcija otvorenu za sve zainteresovane učesnike. Okupljanje je u 8 časova i 50 minuta ispred Hrama Vaskrsenja Hristovog, a polazak na akciju u 9 sati.

Naslovna i Rtanj pod snegom – privatna arhiva PSD “Magleš” Valjevo sa akcija održavanih 2019. i 2020.