17/04/2024
Najnovije vesti
FOTO-IZVOR-POKS-Valjevo-Snezana-Rankovic-predsednik-Foruma-zena-Gradskog-odbora-i-Marija-Ilic-predsednik-GrO-POKS-Valjevo-i-koordinator-Kolubarskog-okruga-prenosi-Objektiva.rs-vesti

Predlozi GrO POKS Valjevo radi unapređenja mera socijalne politike

Autor 23/02/2024

Gradski odbor POKS Valjevo 22. februara priredio konferenciju za novinare. Tom prilikom su se obratile Marija Ilić, predsednik GrO POKS Valjevo i koordinator Kolubarskog okruga i Snežana Ranković, predsednik Foruma žena Gradskog odbora.

Marija Ilić, predsednik GrO POKS Valjevo i koordinator Kolubarskog okruga: „Prošle godine POKS je održao konferenciju za medije povodom kladionica, na kojoj su jasno izneti problemi i moguća rešenja. Ne samo da nije preduzeto ništa, već je otvoreno i dve nove kladionice.

Podsećamo da se u Sinđelićevoj ulici, kladionica nalazi u neposrednoj blizini vrtića. Predlažemo hitno preduzimanje mera, kako bi se suzbila najteža bolest zavisnosti 21. veka. Za drogu i alkohol postoje blokatori, za kocku ne postoje.

Poks Valjevo traži:

*Hitnu zabranu reklamiranje kladionica na bilbordima.

*Da kladionice prilagode svoje reklame na izlozima.

*Zabranjivanje otvaranja novih kladionica.

Pravljenje radionica u srednjim školama gde će se deci predočiti problem zavisnosti od kocke. Poznato je da zavisnici neretko prave dugove, da uništavaju porodicu, da su često i akteri fizičkog nasilja, prema tome je neophodno podneti hitne mere, dok bolest nije uznapredovala do mere da će veći deo mladog stanovništva podleći ovoj naopakoj bolesti zavisnosti. Mi želimo da grad postane Feniks, da se iz pepela uzdigne, a ne da dobijemo niz ljudi obolelih od neke zavisnosti. GrO POKS Valjevo najavljuje radionice u svojim prostorijama, na kome će obavljati razgovor sa ugroženim porodicama.“

Snežana Ranković, predsednik Foruma žena Gradskog odbora POKS-a: „Da se podsetimo prvo da kroz našu istoriju pored muškaraca isticale su se žene kao što je Milunka Savić srpska junakinja Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata kao jedina žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja Karađorđevom zvezdom i Ordenom legije časti. Ona je svetli primer da žene mogu rame uz rame stati sa muškarcima.

A sada iako je 21. vek grad ne posvećuje dovoljnu pažnju ženama, majkama. Navešću tri najugroženije gategorije kao što su žene starosne dobi od 45-65 godina, žene u ruralnim sredinama i žene i deca žrtve nasilja u porodici. Žene od 45+ koje nisu u radnom odnosu teže nalaze posao. Problem pored godina mogu biti i neki zdrastveni problemi kao neke hronične bolesti. To su sve otežavajuće okolnosti za preduzetnike ili valjevske kompanije da bi ih zaposlile. Ženama je teško samostalno zaposlenje bez pomoći prijatelja, rodbine ili stranačko zaposlenje. A vlast u gradu i NSZ ima jako malo sluha ili nudi poslove koji nisu u stanju da obavljaju čisto da ih skinu sa evidencije i tako stvaraju lažnu sliku o velikoj zaposlenosti

Naš predlog bi bio: pomoć NSZ u prekfalifikaciji ili pomoć kroz određene radionice u osposobljavanju kod otvaranja sopstvenog biznisa.

Druga gategorija su žene iz ruralnih sredina. Te žene rade bukvalno rade “od jutra do sutra” pored vođenja poljoprivrednog domaćinstva vode brigu o kući i deci. U grad po potrebštine dolaze samo na velike Crkvene praznike, jer tim danima ne rade i zajedno sa suprugom, želimo da kažemo da nisu samostalne bez vozačke dozvole koja im je neophodna jer voze decu u vrtić, školu i slično. Pomoglo bi im zbog materijalnog statusa da do svoje dozvole mogu doći plaćanjem na rate.

Mi pozivamo Auto škole da omoguće ženama sa seoskih područija posebne popuste ili plaćanje na rate da bi došle do svoje vozačke dozvole.

Treća kategorija su žene i deca žrtve nasilja u porodici.

Osvrnućemo se na reči Vladike Nikolaja gde u besedu “Srpskoj majci” kaže: “Šta je to majka? Majka je biće najsličnije Bogu.” A pri kraju besede objašnjava da je majka slična Hristu Spasitelju, jer i ona strada i duhovno i telesno za svoju decu kao Hrist za rod ljudski. A u novoje doba se sve više udaljavamo u poštovanju žene i majke. Te primere možemo vrlo često čuti u našoj okolini. Suprug fizički i psihički zlostavljao suprugu, gde smo često kao sugrađani i slepi i gluvi da prijavimo nasilnika i vrlo često čujemo “porodična svađa” ne mešaj se!!.Predlažemo prvi korak je prijaviti nasilnika potom žena sa decom vrlo često treba da izađe iz doma, ako na primer privatno stanuju. Žena nema gde.

Slušajući mnoge žene žrtve nasilja smatramo da Valjevu je neophodna Sigurna kuća po ugledu na mnoge gradove u Srbiji. To bi bilo privremeno rešenje dok se žena „ne stane na svoje noge“ i osposobi se da samostalno nastavi život i izvede decu na pravi put“, zaključila je Snežana Ranković, predsednik Foruma žena Gradskog odbora.

Naslovna fotografija: Marija Ilić, predsednik GrO POKS Valjevo i koordinator Kolubarskog okruga i Snežana Ranković, predsednik Foruma žena Gradskog odbora; foto izvor POKS Valjevo.