15/04/2024
Najnovije vesti

Predstavljen roman “Poslije zabave” Steve Grabovca dobitnika NIN-ove nagrade za 2023.

Autor 26/03/2024

U organizaciji Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” u svečanoj sali Valjevske gimnazije priređena je promocija romana “Poslije zabave” književnika Steve Grabovca, dobitnika NIN-ove nagrade za 2023. godinu, u okviru programa obeležavanja Dana grada Valjeva.

O romanu “Poslije zabave” stručna javnost kaže da je Grabovac temom dvojništva, poput Kiša, tematski uokvirio različite segmente koji ovu knjigu čine presekom jednog života.

Dobitnik NIN-ove nagrade za roman 2023. godine, pisac Stevo Grabovac, o svom delu na promociji u Valjevu napominje da je inicijalna ideja bila priča o zlu.

“Volim da napomenem da sam samo pokušao da napišem tu priču. Ne znam koliko sam uspeo u tome. To je samo moj pokušaj da, na neki način, ispričam jednu priču koja je mene proganjala godinama. Onda sam, pokušavajući da složim sve te kockice u svojoj glavi, napisao ovaj roman. Ovo može biti priča i o licemerstvu i o zlu, može biti i o prijateljstvu, nekim dubokim vezama, može biti i priča o porodici.

Suštinski, taj zločin kog sam se uhvatio u pisanju ovog romana je zapravo jedan od onih koji su naprosto zaboravljeni. Često me pitaju da li može književnost nesto da učini, da li će sad nakon moje knjige neko stvarno pokrenuti te istrage. Uglavnom odgovaram da je to nemoguće, da jako sumnjam u to iz mnoštva razloga.

Nekako smatram da je to bila moja dužnost  da se uhvatim u koštac sa tim. Ta me priča proganjala, nekako mi je bilo u podsvesti, kopkala me ta činjenica da postoji ljudsko biće koje je sposobno da uradi tako gnusne stvari drugom ljudskom biću”, rekao je 70. dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman godine.

Podsećanje – Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” iz Valjeva dobitnik “Vukove nagrade” – možete pročitati OVDE

O nagradi za najbolji roman godine i budućim ostvarenjima, Stevo Grabovac naznačava da to stvara određenu vrstu dodatne odgovornosti.

“Kada sam s’ prvim romanom bio u užem izboru, shvatio sam, da bih napisao novi roman, morao sam nekako da zaboravim šta se deseilo. Tako da mislim da će i u ovom slučaju, pri pisanju svake sledeće knjige, morati da postoji neka polazna tačka, neka nula, na koju ću uspeti da se dovedem i krenem iz početka. Jedino tako se može pisati. Ako sam prema sebi stvaram prevelika očekivanja, jako je verovatno da neću u tome uspeti. Sa druge strane, mislim da imam još priča koje želim da ispričam. Nikada mi ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da smo sada oformljeni pisci, da će svaka sledeća stvar koju napišem biti izuzetna.

Jako sam počastvovan jer to je nešto što je mene dovelo, bar blizu, onih autora kojima sam se divio”, rezimira povodom dobijanja NIN-ove nagrade.

Podsećanje – Najbolji roman godine – “Unutrašnje more” Danice Vukićević – možete pročitati OVDE

Stevo Grabovac rođen je 1978. u Slavonskom Brodu. Na književnu scenu stupa 2007. godine, zbirkom pesama “Stanica nepostojećih vozova”. Prvi roman “Mulat albino komarac” objavio je 2019. godine. Živi i radi u Banja Luci.