23/06/2024
Najnovije vesti
Preobraženje Gospodnje 19 avgust Eparhija valjevska Objektiva.rs Valjevo

Preobraženje

Autor 19/08/2023

SPC i vernici danas, 19. avgusta, obeležavaju Preobraženje Isusa Hrista. U pravoslavlju ovaj praznik je ubrojan u 12 velikih Hristovih praznika.

Posvećen je sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu. Isus je treće godine svoje zemaljske propovedi u prisustvu Mojsija i proroka Ilije na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen: “…Sa licem sjajnim kao Sunce i haljinama svetlim kao sneg”.

Preobraženje nazivaju i letnje Bogojavljenje, jer su se i tada otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca: “Ovo je Sin moj ljubezni – njega poslušajte.”

Preobraženje je uvek u vreme Gospojinskog posta, pa zbog toga treba pripremiti posnu trpezu.

Prema narodnim običajima i verovanjima Preobraženje je dan kada se poslednji put kupa u rekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smena godišnjih doba, celokupna priroda se preobražava:

“Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija. Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.”