24/06/2024
Najnovije vesti
  • Home
  • Vesti
  • Sveta Velikomučenica Marina – Ognjena Marija
Sveta Velikomučenica Mari Ognjena Marija Objektiva.rs Valjevo

Sveta Velikomučenica Marina – Ognjena Marija

Autor 30/07/2023

SPC i vernici danas obeležavaju praznik Svete Velikomučenice Marine – Ognjene Marije.

Sveta Marina rođena je krajem trećeg veka, u vreme vladavine cara Dioklicijana u Južnoj Anadoliji, u Antiohiji. Krstila se u 12. godini i rano ostala bez majke. Otac ju je, kada je saznao da je hrišćanka, oterao od kuće. Na putu iz Antiohije srela je eparha Olimvrija koji je pošao da goni hrišćane. U 16. godini života, zbog odbijanja ponuđenog braka i vere u Gospoda Isusa Hrista, izložena je najgorim mukama, potom pogubljena mačem.

Mošti poštovane svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša. Danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu. U manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, počivaju njene čudotvorne i svete mošti, koje posećuju i klanjaju im se i hrišćani i muslimani. Smatra se da Ognjena Marija uvek odgovara na molitve i leči bolesne, bez obzira na veroispovest.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao sveti Ilija gromom, a pojedine porodice je obeležavaju kao krsnu slavu. U Kolubarskom okrugu Lajkovac proslavlja Ognjenu Mariju kao svoju slavu i zaštitnicu mašinovođa.

Praznik Ognjena Marija, kao i praznici svetiteljki u avgustu, Blaga Marija i Trnova Petka, u crkvenom kalendaru nije upisan crvenim slovima, ali spadaju u veoma poštovane praznike.

Prema narodnoj tradiciji, na današnji praznik se ne radi, ni u polju ni u kući, žene izuzetno poštuju Ognjenu Mariju.